Iz naših džemata

Nova hidžretska godina obilježena i u džematu Rainci Gornji

Nova hidžretska 1439. godina nastupila je u srijedu nakon akšam namaza, a prigodnim programom obilježena je i u džematu Rainci Gornji.

Hidžra, seoba, poslanika Muhammeda, a.s., i ashaba iz Mekke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera, r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

Nova hidžretska 1439. godina nastupila je u srijedu nakon akšam namaza, a prigodnim programom obilježena je i u džematu Rainci Gornji. Izvođači programa bili su polaznici mektebske nastave. Povodom Nove hidžretske godine podijeljeno je i 120 paketića, a nakon jacije-namaza upriličen je i vatromet koji dodatno obradovao mališane prisutne na obilježavanju važnog datuma za muslimane i muslimanke.

Na svečanosti obilježavanja Nove hidžretske godine u džematu Rainci Gornji dodijeljeno je 5 vakufnama za one koji su pomagali održavanje mektebske nastave.

(ntv.ba)

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh