Iz naših džemata

Obilježen Dan bošnjačke dijaspore

Vjerskom svečanošću u mektebu Caparde (džemat Caparde) obilježen je 11. april – Dan bošnjačke dijaspore.

U kalendaru Rijaseta IZ u BiH 11. april je određen za Dan bošnjačke dijaspore. Ove godine Medžlis Islamske zajednice Kalesija kao domaćina centralne vjerske svečanosti povodom Dana bošnjačke dijaspore je predložio džemat Caparde, te se danas, 11. aprila, nakon podne-namaza, u mektebu u Capardima, održala centralna vjerska svečanost za područje Medžlisa IZ Kalesija podovom Dana bošnjačke dijaspore.

Pod dijasporom se smatraju raseljeni, oni koji su napustili rodnu grudu i rasijali se po bijelom svijetu. Za Islamsku zajednicu dijaspora su povratnički džemati u manjem bh entitetu, RS-u. Upravo zbog toga Medžlis Islamske zajednice Kalesija, svake godine, za domaćina vjerske svečanosti povodom Dana bošnjačke dijaspore predloži/odredi neki od povratničkih džemata koji gravitiraju pri Medžlisu IZ Kalesija.

Današnjom vjerskom svečanošću u mektebu u Capardima prisustvovalo je nekoliko desetina vjernika iz ovog džemata, ali i ostalih džemata koji su u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Nakon podne-namaza prisutnima se obratio mjesni imam, Mirsad ef. Sakić, koji je govorio o stanju u džematu Caparde, o rasijanosti bošnjačko-muslimanskog korpusa po cijelom svijetu. “Svakim danom nas je ovdje sve manje i sve više svijeta odavdje odlazi. Iako smo mali džemat, tokom prošle godine, u džematu Caparde je klanjano 14 dženaza, odnosno 14 stanovnika ovog džemata je umrlo, a rodilo se tek 4-5 djece. Dijaspore, rasijanog sjemena, sve je više iz ovog džemata.”

Na kraju vjerske svečanosti prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, koji je u svom obraćanju, između ostalog, rekao: “Prije gotovo dvadesetak godina, kada su se mještani ovog džemata vratili svojim porušenim kućama i kada su počeli da klanjaju džumu-namaz, vaš imam, Mirsad ef. Sakić, nakon prve klanjane džume me je pitao: – Profesore, šta ću ja raditi sad? Tada, prije dvadesetak godina, rekao sam mu: – Dijete, jer je bio tek završio medresu, bio je dvadeset godina mlađi, pravi džamiju sa svijetom i okupljaj svijet u džamiji! U džamiji okupljaj svijet i držite se zajedno, da ne budete razdvojeni. Evo, dvadeset godina je prošlo, džematlije ovog džemata su napravile džamiju i mektebe u svakom zaseoku ovog džemata, ali, kao što smo čuli od Mirsad-ef., sve je manje džematlija koji žive ovdje. Svi vi koji ste danas ovdje, bez obzira jeste li iz ovog džemata ili nekog drugog, svi vi imate nekoga koji je otišao iz Bosne i živi negdje daleko. Vama srca za njima čeznu. Oni su naša dijaspora. Ali, za Islamsku zajednicu dijaspora su i naši džemati i džematlije koji žive u RS-u. Zbog našeg zajedništva okupljajmo se u džamijama, jer su njihove uloge upravo to, da nas okupljaju i drže zbližene, da nismo rasijani. Islamska zajednice je i prije, a ako Bog da i u budućnosti će voditi brigu, spram svojih mogućnosti, o svojim džematima i džematlijama u povratničkim džematima.”

Na kraju svečanosti dovu je proučio Muamer ef. Fazlić, čime je okončana vjerska svečanost povodom Dana bošnjačke dijaspore.

Galerija slika

Galerija: Dan bošnjačke dijaspore, mekteb Caparde, 11.4.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh