Bosna i Hercegovina

Održan seminar za vjeroučitelje sa područja Muftiluka tuzlanskog

Muftijstvo tuzlansko i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona za nastavnike Islamske vjeronauke sa Muftiluka tuzlanskog organizovali su stručni seminar koji je održan 9. januara u Tuzli.

Pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac je izrazio radost što seminaru prisustvuju svi nastavnici Islamske vjeronauke sa područja ovog Muftijstva. Seminari, koje već nekoliko godina organizuju Muftijstvo tuzlansko i Pedagoški zavod TK, tretiraju različite teme u odgoju i obrazovanju.

Izet Numanović, predstavnik Pedagoškog zavoda TK, kazao je kako to nisu isključivo vjerske teme nego su to i teme koje se tiču univerzalnog odgoja i obrazovanja učenika u osnovnim i srednjim školama. „Mislimo da nastavnici Islamske vjeronauke mogu dati svoj veliki doprinos u aktuelnom odgoju današnjice gdje se nalazimo pred različitim vrstama izazova, određenih pitanja i njihovog pravilnog razumijevanja,“ kazao je Numanović.

O Islamskoj vjeronauci kao faktoru u prevenciji nasilnog ponašanja govorio je prof. Muhamed Jusić koji je istakao da nam je potrebno promovisanje kritičkog mišljenja čak i kroz predmet Islamske vjeronauke. U drugom dijelu njegovog izlaganja Jusić je predstavio publikaciju “Ideologija tekfira i nasilni ekstremizam”. Ovaj dokument je rezultat rada Komisije Vijeća muftija, koje je i izdavač publikacije zajedno sa Izdavačkim centrom El Kalem, a čiji je zadatak bio obraditi najrelevantnija pitanja koja se tiču ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma. Publikacija sadrži ključne koncepte i pojmove koje radikalne skupine najčešće zloupotrebljavaju, ideologiziraju i izvode iz konteksta ustaljene islamske interpretacije.

Inkluzija u nastavi Islamske vjeronauke i izrada individualnih prilagođenih programa je tema o kojoj je govorila prof. Selma Hodžić, uposlenica Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju, Tuzla. Ona je istakla da svi vjeroučitelji imaju pozitivne stavove prema djeci sa teškoćama u razvoju što može biti podsticajno da se ide dalje i da se kvalitetno urade prilagođeni programi koji se traže u osnovnim i srednjim školama, kao i u vrtićima.

Dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e, je kazao da svaki novi seminar za vjeroučitelje tretira ono što ranije nije obrađivano, što je aktuelno, ono što su životne teme. Dr. Halilović je tokom ovog seminara govorio i o važnost participacije vjeroučitelja u vannastavnim aktivnostima i u društvu. Kao asistenta u svom izlaganju uključio je i vjeroučitelja Dedić Saudina (OŠ Miladije) koji je iznio rezultate vlastitog istraživanja ove teme.

Vjeroučitelji su svojim sadržajnim diskusijama dali važan doprinos uspješnosti ovog seminara.

(www.muftijstvotz.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh