Iz naših džemata

Održan zajednički iftar u mjestu Paraći, džemat Hrasno Donje

Dvadesetog dana ramazana / 4. juna 2018. god., održan je zajednički iftar u mjestu Paraći, džemat Hrasno Donje.

Mjesto Paraći broji oko 50 članova koji teritorijalno pripadaju džematu Hrasno Donje. Mještani ovog malog mjesta su se potrudili da 20. dana ramazana svoje džematlije ugoste, obraduju i počaste lijepim druženjem u mektebu.

Paraći su mjesto koje je stradalo u vremenskim nepogodama, maja 2014. godine. Iako je klizište uništilo brojne kuće, mještani Paraća su obnovili u klizištu uništene domove.

 

Mekteb u Paraćima, također, bio je oštećen. Zahvaljujući Medžlisu IZ Kalesija i donatorima mekteb je u potpunosti obnovljen i osposobljen za obavljanje vjerskih aktivnosti.

Mještani Paraća i nakon svega što ih je zadesilo, uz Allahovu pomoć, trude se da žive svoju vjeru u živoj islamskoj praksi. Ove godine mještani Paraća su organizovali zajednički iftar na kojem je prisustvovalo oko 50 osoba, imam i mujezin džemata Hrasno Donje, kao teravih-imam koji tokom mjeseca ramazana u mektebu u Paraćima klanja teravih-namaz i obavlja druge ramazanske aktivnosti.

 

Između ostalog, mještani Paraća nisu zaboravili Muharema, Suvadu i Jasminu, koji su izgubili svoje domove u vremenskim nepogodama 2014. godine, te su ih pozvali na zajednički iftar.

Mekteb Paraći je ove godine poprimio i ljepši izgled, jer su se mještani potrudili da enterijer mekteba obnove novom prostirkom, dok su prije ramazana završeni radovi na vanjskom uređenju mekteba.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh