Iz naših džemata

Održana prezentacija projekta džamijsko-edukativnog kompleksa koji se već gradi u naselju Dubnica (Foto)

U prostorijama područe škole u Dubnici u subotu, 4. novembra 2017. godine, održana je prezentacija projekta “Džamija sa edukativnim centrom i kućom imama” u naselju Dubnica, Medžlis Islamske zajednice Kalesija.

Prisutnima su se obratili predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Muftijstva tuzlanskog, kao i vakif zemljišta na kojem se gradi budući džamijski kompleks.

Na početku prezentacije predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, dr. sci. Muhamed Alić, prisutnima je ukratko obrazložio napore Medžlisa Islamske zajednice Kalesija na ovom projektu istakavši da su “za kompleks čija je izgradnja već poodmakla obezbjeđene sve neophodne dozvole. Izgradnju budućeg džamijsko-edukativnog centra finansira vakif, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH sa svojom užom porodicom, koji će za izgradnju kompleksa uvakufiti-donirati 1.000.000,00 KM (milion konvertibilnih maraka). Navedena sredstva bit će dovoljna za izgradnju kompleksa, dok će nedostajati sredstva u iznosu od 200.000,00 KM, za uređenje vanjskih površina, parkinga, prilaznog puta…a koja će biti neophodno obezbjediti kako bi se izgradnja, odnosno uređenje kompleksa privelo kraju i upotpunilo”.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, u svom obraćanju, između ostalog, kazao je da “svima nama predstavlja neopisivo zadovoljstvo što se u našoj Kalesiji gradi ovakav džamijski kompleks, a još je veće zadovoljstvo što su baš našu Kalesiju, posredstvom Rijaseta IZ u BiH i Muftijstva tuzlanskog, izabrali da u njoj izgrade savremeni džamijski kompleks sa svim potrebnim pratećim sadržajima”.

Muhamed Hasanspahić, sekretar Muftijstva tuzlanskog, u svom obraćanju je prisutne upoznao sa donatorima-vakifima ovog projekta kazavši da je “ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, NJ.E. Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah, sa svojom braćom, sestrom i majkom, odnosno da je jedna porodica iz grada Mekke, grada u kojem se rodio Poslanik, a.s., odlučila da za izgradnju džamije i pratećih sadržaja u Dubnici donira milion maraka. Budući džamijsko-edukativni kompleks će nositi ime njihovog oca Abdullaha Mominaha, rhm., pred čiju dušu su njegova djeca sa svojom majkom (njegovom udovicom) odlučila da od navedenih sredstava sagrade džamiju sa svim pratećim sadržajima za dobrobit stanovnika Dubnice”.

Pored predstavnika Medžlisa IZ Kalesija i Muftijstva tuzlanskog, prisutnima se sa nekoliko riječi obratio i vakif zemljišta na kojem se gradi džamijsko-edukativni centar, h. Suljo Arnaut, a nakon obraćanja vakifa zemljišta, h. Sulje Arnauta, uslijedila je prezentacija projekta.

Voditelj projekta, Husejn Dropić, dipl. ing. arh., detaljno je predstavio projekat “Džamija sa edukativnim centrom i kućom imama”, pojasnivši sve sadržaje kompleksa; kako će izgledati džamija, mahfil, abdestane, učionica, prostorija za druženje, kuća za imama, prilazni put, trijem… Nakon prezentacije uslijedila je kraća diskusija u kojoj je voditelj projekta odgovarao na pitanja prisutnih u vezi sa projektom, odnosno nekim elementima džamijsko-edukativnog kompleksa.

Po završetku prezentacije podijeljenje su afiše, promotivni materijal, u kojima su obrazložene sve bitne karakteristike projekta, a potom su svi mogli posjetiti gradilište i na licu mjesta pogledati kompleks koji se gradi a čija izgradnja traje već dva mjeseca.

Prezentacija projekta “Džamija sa edukativnim centrom i kućom imama” u naselju Dubnica, 04.11.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh