Iz naših džemata

Održavanjem kulturno-vjerskih svečanosti nastavljena manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2017 (Foto)

Ovog vikenda nastavljena je manifestacija “Poslanik u mom srcu”, te su realizovane svečanosti kako je i predviđeno planom aktivnosti.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2017 koja se održava povodom rođenja Muhammeda, a.s., nastavljena je i ovog vikenda.

U petak, 24. novembra, u džematu Vukovije Gornje, između akšama i jacije, upriličena je prezentacija projekta “Hadždž od adeta do ibadeta”. Autor ovog projekta je hadži Miralem ef. Pjanić, imam džemata Rainci Gornji, koji je ove godine obavio petu islamsku dužnost.

Prisutni na prezentaciji su imali priliku upoznati se sa hadžskim obredima, te kroz slike mjesta za koja se veže obavljanje hadždža detaljno se informisati kako i na koji način se obavlja peta islamska dužnost.

Ovaj projekat o hadždžu će biti korisno upustvo za sve oni koji se odluče obaviti hodočašće, a Medžlis Islamske zajednice Kalesija će, u sklopu svojih priprema za hadždž 2018. godine, organizovati prezentaciju navedenog projekta za buduće hadžije sa naših prostora.

U subotu, 25. novembra, na Dan državnosti BiH, u džematu Caparde organizovana je kulturno-vjerska svečanost.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija s razlogom je odabrao džemat Caparde da se na Dan državnosti BiH u ovom džematu održi kulturno-vjerska svečanost. U sastavu Medžlisa IZ Kalesija je 27 džemata, a 4 džemata koji gravitiraju pri Medžlisu IZ Kalesija su na prostoru manjeg bh entiteta, RS-a. Džemat Caparde teritorijalno je u sastavu Opštine Osmaci, a samim tim i RS-a.

Na kulturno-vjerskoj svečanosti koja se održala na Dan državnosti BiH, 25. novembra, a u sklopu manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2017, poruka svih govornika koji su se obratili bila je “Ljubav prema domovini je dio vjere”.

Mirsad ef. Sakić, imam džemata Caparde, kao i Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, u svojim obraćanjima su istakli važnost čuvanja naše prošlosti zarad ljepše i bolje nam budućnosti i budućnosti naše domovine i našeg naroda.

Gost-predavač, Osman ef. Halilović, u svom kazivanju je govorio o ljubavi prema Poslaniku, a.s., i ljubavi prema svojoj domovini kao dvjema uzajamno povezanim emocijama.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija su učenjem kasidskih spjevova o Bosni uljepšali noć/Dan državnosti u džematu Caparde, a svojim recitalima o Bosni, Nermin Hodžić, akademski glumac, na najljepši način je oslikao našu domovinu.

U nedjelju, 26. novembra, u džematu Čaršijska džamija Kalesija, nakon podne-namaza, u organizaciji Asocijacije žena MIZ Kalesija održan je mevlud za žene kojeg su izvele učenice medresa.

Pored mevluda, na ovoj svečanosti upriličena je i promocija knjige “Gluho doba” koju potpisuje Hasiba Saračević. Knjiga “Gluho doba” govori o djetinjstvu autorice, kao i o današnjem vremenu. Jedan dio knjige je satkan od peozije a drugi od proze.

U okviru današnje svečanosti polaznice kursa arapskog pisma, koje su uspješno okončale svoje podučavanje sufari-kur'anskom pismu, nagrađene su knjigom, dok je autorici knjige “Gluho doba” dodijeljena zahvalnica za učešće u manifestaciji “Poslanik u mom srcu” 2017.

Nakon svečanosti upriličeno je druženje u divanhani Medžlisa.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2017 se završava u petak, 1. decembra/12. rebiu-l-evvela, kada je na rasporedu proglašenje pobjednika literarnog natječaja i centralna mevludska svečanost koja će se održati u džematu Vukovije Donje između akšama i jacije.

“Poslanik u mom srcu” 2017 – Druga sedmica manifestacije, 24-26.11.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh