Iz naših džemata

Osvrt povodom prezentacije: Svi smo mi jedni drugima važni

Posredstvom Rijaseta i Muftijstva tuzlanskog, za duhovnu obnovu Dubnice osiguran je milion KM za gradnju džamije i edukativnog centra sa imamskom kućom.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija, svojom kvalitetnom i zrelom ulaznom informacijom o potrebi izgradnje džamije u Dubnici, a koja je blagovremeno upućena Muftijstvu tuzlanskom i Rijasetu Islamske zajednice u BiH, napravio je važan posao u drugoj deceniji 21. stoljeća.

Posredstvom Rijaseta i Muftijstva tuzlanskog, za duhovnu obnovu Dubnice osiguran je milion KM za gradnju džamije i edukativnog centra sa imamskom kućom. Veliki donator je ambasador Saudi Arabije u BiH, sa svojom užom rodbinom. Veliki koordinatori ovog veoma važnog projekta su Rijaset IZ-e u BiH i Muftijstvo tuzlansko. U svemu ovome MIZ Kalesija je investitor-implementator, ali i kontinuirani koordinator za saradnju sa budućim, ako Bog da, džematlijama Dubnice.

Da pojasnimo, ovu džamiju sa edukativnim centrom i kućom za imama gradi u 2017. godini dobrota saudijskog insana, a gradiće je i dobrota bosanskog čovjeka, dobrota dubničkog muslimana Bošnjaka. Dubnički muslimani su se već počeli dokazivati kao veliki džometi. Prema našim saznanjima, oni su već u nekoliko navrata zijafetili ove naše vrijedne džamijske neimare. Biće oni, ako Bog da, i u većim akcijama u vezi s ovim projektom. Misijom islama bavićemo se svi bez izuzetka.

I Mula Mustafa Bašeskija se družio sa funim svijetom iz Dubnice. Ahmed ef. Dubničanin je njegov savremenik. On za Ahmed ef. Dubničanina iz Dubnice tvdi “da ne bi uzalud raspravljao niti se bez razloga ljutio, nego je sa svijetom blago postupao. Predavao je blagim glasom. Ni za jednu granu nauke ne bi rekao da je ne poznaje. Bio je sposoban stilističar i logičar”. (Ljetopis, Mula Mustafa Bašeskija)

Ahmed ef. Dubničanin pozivao je u vjeru blagim riječima. I mi moramo biti takvi. Danas je jako važno slijediti uspješne pretke. I ne smije nas biti viška. Svi smo jedni drugima važni. U današnjici i budućnosti obaveza nam je biti daleko od krutosti, grubosti i kojekakvih isključivosti. Već ste čuli iz naših medija da se čak i u Saudijskoj Arabiji, tamo gdje je Mekka i Medina, uvodi nadzor tumačenja hadisa – svih izrijeka Muhammeda, a.s.

Allahov Poslanik je bio blage naravi i govorio je blago i niko nema pravo iz njegovih riječi proizvoditi ekstremno postupanje. Ahmed ef. Dubničanin išao je ukorak sa svijetom. On je pravilno i logično razumjevao govor Muhammeda, a.s. Naša je obaveza da idemo ukorak sa vremenom i svijetom koji pravilno primjenjuje Kur'an a.š. i Sunnet Allahova Poslanika.

Jedina želja svih nosioca islamskog autoriteta u savremenoj strukturi Islamske zajednice /Medžlis, Muftijstvo, Rijaset/ je da budući imam džamije u Dubnici blago postupa sa svojim džematlijama i da blagim glasom poziva vjernike i vjernice u din islamski. Baš onako kao Ahmed ef. Dubničanin!

Piše: Enver ef. Alić

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh