Islamski svijet

Podmetnut požar u prostorijama bošnjačkog džemata u Bielefeldu

Wiesbaden, 01.02.2017. god. – Noćas u 3:30 sati, podmetnut je požar u prostorijama Islamske zajednice Bošnjaka u Bielefeldu. Nakon što je razbijen prozor, bačen je molotovljev koktel koji je izazvao požar u restoranu i kuhinji. Brzom intervencijom vatrogasne službe požar je lokalizovan i ugašen. Policija je izvršila uviđaj i nastavlja istragu kako bi rasvijetlila slučaj i pronašla počinioce.

Ovim povodom, Mešihat Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkaj najoštrije osuđuje napad na džamijske prostorije bošnjačkog džemata u Bielefeldu i smatra ga napadom na muslimane, koji ima za cilj da unese dodatni strah i nesigurnost kod muslimana. “Ovaj napad doživljavamo i kao posljedicu medijske kampanje protiv islama i muslimana koju u javnoti šire pojedine političke opcije i neki mediji”, poručeno je u saopštenju Mešihata IZ u Njemačkoj.

“Posebno smo zabrinuti da su na ovaj način napadnuti Bošnjaci koji su u ovom društvu više od četrdeset godina poznati i priznati kao integrativni faktor. Bošnjaci koji su prije dvadeset i pet godina doživjeli progone, etničko čišćenje i genecid, zbog tih posljedica u velikom broju su našli spas u Njemačkoj i vrlo uspješno se integrirali kao dobri radnici, primjerni učenici i studenti. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj svakodnevno radi i ulaže napore kako bi Bošnjaci očuvali i nastavili usvajanje prakticiranje vjerskih načela uvažavanja i poštivanja drugog i drugačijeg, kao i koegzistencije i zajedničkog življenja”, stoji dalje u saopćenju.

“Stoga očekujemo brzu i odlučnu akciju nadležnih državnih organa kako bi se pronašli počinioci i adekvatno sankcionisali. Također, očekujemo jasnu osudu ovog bezumnog čina i davanja veće pažnje zaštiti vjerskih objekata, džamija i mesdžida”, kaže se na kraju današnjeg saopćenja.

(islamskazajednica.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh