Najave

Poziv: Centralna vjerska svečanost Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”, subota, 27. juli, 11.00-15.00 sati

Centralna vjerska svečanost Kulturno-vjerske manifestacije „Pašin put – Orlić 2019“ biće organizovana na lokalitetu dovišta dana 27. jula, subota, u vremenskom terminu od 11.00 do 15.00 sati.

Kulturno-vjerska manifestacija „Pašin put – Orlić 2019“ počela je 12. jula, kada se organizovalo Književno veče sa Mehmedom Đedovićem u Omladinskom centru IPAK-SHL u Križevićima. Sedam dana poslije otvaranja manifestacije, 19. jula, organizovao se Okrugli sto na temu „Uloga kulturno-vjerskih manifestacija u razvoju nacionalnog i vjerskog identiteta bosanskih muslimana“.

Centralna vjerska svečanost Kulturno-vjerske manifestacije „Pašin put – Orlić 2019“ biće organizovana na lokalitetu dovišta dana 27. jula, subota, u vremenskom terminu od 11.00 do 15.00 sati, uz tradicionalne narodne igre. Noć uoči vjerske svečanosti, između akšama i jacije, na lokalitetu dovišta proučit će se Jasin-i tevhid popraćen zikrom.

Početak centralnog događaja označit će dolazak bajraktara i konjanika na lokalitet dovišta, koji je planiran za 11.00 sati. Nakon toga uslijedit će vjerski program uz prigodna obraćanja zvaničnika i gostiju. Poslije podne-namaza uslijedit će nadmetanje u tradicionalnim narodnim igrama; natezanje konopca, bacanje kamena s ramena, natjecanje u atletskim disciplinama…

Organizovani polazak ka dovištu planiran je u 9.30 sati sa sportskog poligona u Mahali, a u isto vrijeme, 9.30 sati, sa sportskog igrališta iznad Hajvaza organizovano će krenuti ka dovištu konjanici i bajraktari i svi ostali koji žele učestvovati u povorci.

Ovim putem pozivamo zainteresovane vjernike i vjernice da svojim prisustvom uveličaju vjersku svečanost na lokalitetu dovišta koja će se okončati učenjem tradicionalne dove, a nakon podne-namaza biće organizovana takmičenja u narodnim igrama za djecu i starije.

Maršuta puta ka dovištu:

  1. Caparde – Hajvazi – igralište iznad Hajvaza – put ka dovištu – lokalitet dovišta Orlić.
  2. sportski poligon Mahala – put ka lovačkoj kući – put ka dovištu – lokalitet dovišta Orlić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh