Najave

Poziv: Predavanje za žene povodom Svjetskog dana hidžaba, džamija Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici, subota, 2. februar 2019. god.

U organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija prigodnim programom za žene obilježit će se Svjetski dan hidžaba. Program i predavanje za žene će se održati u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici, 2. februara 2019. godine (subota), poslije podne-namaza, a o hidžabu će govoriti prof. Mihreta Okanović.

Prvi februar se na Zapadu od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001.godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Taj dan nije čin obožavanja već učinkovit način da se promjeni nepravilno viđenje hidžaba.

Studentica Nazma Khan je obilježavanje pokrenula 2013. godine.

Ovim putem pozivamo ženskiu populaciju naših džemata da svojim prisustvom na predavanju uveličaju obilježavanje Svjetskog dana hidžaba.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh