Najave

Poziv: Radno otvaranje džamije Abdullaha Muhammeda Mu'minaha sa obrazovnim centrom i kućom imama u naselju Dubnica, 25. januar 2019. god.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija poziva vas na radno otvaranje džamije Abdullaha Muhammeda Mu'minaha sa obrazovnim centrom i kućom imama u naselju Dubnica, koje će se održati u petak (prije i poslije džume), 25. januara 2019. god. / 19. džumadel-ula 1440. god. po Hidžri, sa početkom u 11.30 sati.

Izgradnja modernog džamijsko-obrazovnog kompleksa u naselju Dubnica, Medžlis Islamske zajednice Kalesija, otpočela je u jesen 2017. godine. Nakon što su okončane sve pripreme i pribavljene neophodne dozvole, u mjesecu augustu 2017. godine započeti su pripremni radovi; prvo zemljani a vrlo brzo i građevinski. Izgradnja kompleksa trajala je do mjeseca oktobra 2018. godine kada su okončani i radovi na vanjskom uređenju (prva faza).

U periodu od završetka građevinskih radova, kao i radova na vanjskom uređenju (prva faza), vršene su pripreme za radno otvaranje kompleksa, te su izvođeni radovi na unutarnjem uređenju objekta. U međuvremenu završena je i administrativna procedura, te je na 52. redovnoj sjednici Rijaseta IZ u BiH donešena odluka o formiranju džemata Dubnica čime je ovaj džemat postao 28. džemat u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Donator izgradnje džamije Abdullaha Muhammeda Mu'minaha sa obrazovnim centrom i kućom imama je Hani bin Mu'minah, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, koji je zajedno sa svojom porodicom; braćom, sestrom i majkom, a pred dušu svog rahmetli oca Abdullaha, uvakufio sredstva od kojih je izgrađena džamija sa obrazovnim centrom. Pored doniranih sredstava neophodno je bilo obezbijediti nedostajuća sredstva za opremanje unutrašnjosti džamije i centra, kao i za vanjsko uređenje. Vakifi iz Dubnice, kao i vakifi iz ostalih naših džemata, odazvali su se pozivu i pomogli svojim prilozima izgradnju modernog džamijsko-obrazovnog kompleksa u Dubnici.

Radnom otvaranju, koje će se održati u petak (prije i poslije džume), prisustvovat će i donator, NJ. E. Hani bin Mu'minah, a svečano otvaranje džamije (planirano je) bit će tokom 2019. godine, jer je neophodno obezbijediti nedostajuća sredstva za završetak svih radova.

Svečanosti će prisustvovati i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Muftijstvo tuzlansko, kao i Rijaset IZ u BiH, nesebično su pomogli u realizaciji ovog projekta.

Prema protokolu, na svečanosti radnog otvorenja džamije Abdullaha Muhammeda Mu'minaha sa obrazovnim centrom i kućom imama u naselju Dubnica, koja će otpočeti u 11.30 sati (prije džume), obratit će se:

  • Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Kalesija,
  • Donator, NJ. E. Hani bin Muhammed Mu'minah,
  • Muftija tuzlanski.

Pozivamo zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju svečanost.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh