Najave

Poziv: Vjerski program povodom Lejletul-Miradža / Promocija knjige „Kako se klanja namaz?“ autora Jusufa Džafića

Mevludska svečanost povodom Lejletul-Miradža održat će se u utorak, 6. februara 2024. god., u džematu Miljanovci, Stara džamija na Gaju, nakon akšam-namaza. U okviru vjerskog programa biće upriličena i promocija knjige „Kako se klanja namaz?“, autora Jusufa Džafića.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija povodom mubarek-noći Lejletul-Miradža organizuje vjerski program u okviru kojeg će biti upriličena i promocija knjige „Kako se klanja namaz? (Pojednostavljeni priručnik o namazu s kratkom argumentacijom)“, autora Jusufa Džafića, koji će biti i promotor knjige.

U okviru vjerskog programa povodom mubarek-noći Lejletul-Miradža, pored promocije knjige, biće izveden i mevludski program.

Vjerski program povodom Lejletul-Miradža održat će se 6. februara 2024. godine / 26. redžeba 1445. godine po Hidžri – utorak, između akšama i jacije, u džematu Miljanovci – Stara džamija (Gaj).

Ovim putem pozivaju se svi zainteresovani da svojim prisustvom uveličaju svečanost.

O knjizi: „Kako se klanja namaz? (Pojednostavljeni priručnik o namazu s kratkom argumentacijom)“, priručnik u formi ilmihala koji obrađuje namaz. Knjiga ima sveukupno 10 glava, 20 poglavlja i 23 potpoglavlja. Riječ je o sljedećim glavama: Uvjeti za obavljanje namaza; Abdest; Dijelovi namaza; Sehvi-sedžda; Naklanjavanje izostavljenih namaza i doklanjavanje propuštenih rekata; Prispijevanje na farz-namaz; Pet dnevnih namaza; Vitr-namaz; Džuma-namaz; Dženaza-namaz. Za razliku od većine ilmihala, sve važnije činjenice iznesene u ovom djelu su potkrijepljene šerijatskim dokazima (i tradicionalnim i razumskim). Tako djelo, između ostalog, sadrži najmanje 155 argumenata, među kojima je 20 ajeta i oko 130 predaja. Priručnik je izašao 2023. godine. Izdavač: Medresa „Mehmed Fatih“ u Podgorici. Suizdavač: MIZ Rožaje. Recenzent: Rejhan-ef. Hot. Izdavanje pomogli-sufinansirali: MIZ Rožaje, Džemat Bošnjačka zajednica Rosenheim, IKC Din Eindhoven, Džemat Biella i grupa donatora. CIJENA: 15 KM. 232 strane. Tvrdi povez, linena folija. Format A5.

O Miradžu: Isra i Miradž (arapski: الإسراء والمعراج) prema islamskom vjerovanju, predstavljaju dva dijela putovanja koje je Muhammed, a.s., imao u jednoj noći, 26/27. redžeba godinu prije Hidžre, 621. godine. Mnogi islamski učenjaci smatraju da se to putovanje dogodilo fizički, dakle i dušom i tijelom, dok drugi smatraju da se desio samo kao duhovno putovanje (astralno). Ukratko je to putovanje opisano u Kur'anu u suri koja nosi naziv El-Isra (noćno putovanje), (Kur'an Sura El-Isra) a dosta više detalja je navedeno u hadisima.

U hadisima se prenosi da je Muhammed, a.s., odmarao u blizini Kabe u Mekki, kada mu je došao melek Džibril i doveo mu krilatu životinju Buraka. Burak je tada na svojim leđima odveo Muhammeda, a.s., do Hrama dalekog. Lokacija ovog Hrama nije navedena u Kur'anu, ali po hadisima, to je Mesdžidul-Aksa u Jerusalemu. Tu je Muhammed, a.s., predvodio molitvu svim prijašnjim poslanicima (Isra), a zatim uzjahao Buraka ponovo.

U drugom dijelu putovanja Muhammed je odveden na putovanje kroz sedam nebesa. Na svakom od njih je pričao i susreo se sa nekim od prijašnjih poslanika kao što su: Ibrahim, Musa i Isa, a zatim ga je Džibril odveo do Allahovog prijestolja (Arša).

Isra i Miradž predstavljaju jednu od najvećih mudžiza posljednjeg poslanika Muhammeda.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh