Iz naših džemata

Promocijom Monografije džemata Međaš obilježen dan džemata

U subotu, 17. septembra, u džematu Međaš izveden je vjerski program povodom obilježavanja godišnjice džemata i tom prilikom predstavljena je Monografija džemata Međaš.

Nakon akšam-namaza, u džamiji džemata Međaš izveden je prigodan vjerski program povodom obilježavanja dvadesete godišnjice od otvorenja džamije. Svečani čin otvorenja džamije predstavlja svojevrsni dan džemata, te je u uvodnom obraćanju imam džemata Međaš, hfz. Husejn ef. Smajić, govorio o historijatu džemata. Nova džamija u džematu Međaš svečano je otvorena prije 20 godina, a prva džamija je napravljena prije 85 godina.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Muharem ef. Mešanović, u svom govoru istakao je važnost gradnje džamija. Na području Kalesije izgrađene su nove, obnovljenje porušene a stare džamije su renovirane. “Infrastruktura je na zadovoljavajućem nivou i period izgradnje i obnove porušenih vjerskih objekata je okončan. Najbitniji segment rada svih nas jeste rad na očuvanju islama i podučavanju mladih islamskim vrijednostima”, istakao je, između stalog, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija.

Autor Monografije džemata Međaš, Osman Hadžić, predstavljajući pisano svjedočansto o džematu Međaš kazao je da je izdavanjem Monografije džemat Međaš dobio svoju ličnu kartu i rodni list. Monografija džemata Međaš predstavlja vrijedan dokument u kojem su sabrani historijski podaci o vremenima i ljudima iz prošlosti, te će ovaj dokument biti vrijedno djelo budućim generacijama na očuvanju historije džemata, ali i na čuvanju pomena na vrijedne ljude iz prošlosti koji su dali svoj doprinos u izgradnji džamije i džemata.

U okviru programa povodom obiježavanja godišnjice džemata Međaš prigodno predavanje je održao Izet ef. Čamdžić, jedan od najpoznatijih vaiza u BiH. U svom vazu Izet-ef. istakao je bitnost i ulogu džamija u životu muslimana kazavši da je “Džamija je mjesto koje okuplja i u kojoj se obavljaju obredi, ali je naš islam izvan džamije. Ona nam služi da postanemo bolji ljudi, onako kako nas je Poslanik učio. Nije svrha džamije samo da se u njoj klanja, niti je vjera samo obred. Vjera je život i džamija služi da se u njoj podučimo kako ćemo živjeti život dostojan čovjeka.”

Vjerski program povodom obilježavanja dana džemata Međaš završen je pred jaciju kada je proučena hatma-dova pred duše rahmetlija džemata Međaš.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh