Tekstovi

Radovi sa literarnog natječaja “Volimo te, o Allahov Miljeniče”

Piše: Harun Pjanić, 3. mjesto na literarnom natječaju (osnovna škola)

O Allahov Poslaniče, tebe volim, tebe slijedim, na tebe salavate donosim.

Čudna sjeta je u srcu mom, o tebi razmišljam često u životu svom.Ti si miljenik srca iskrenih, duša neiskvarenih, miljenik Bošnjaka, Arapa, Turaka i drugih muslimanskih naroda. Ti si kruna svega što ikad stvoreno je, zbog tebe Sunce sja i mjesečina noć obasja. Zbog tebe livade posjeduju zelene prekrivače, dok gledam njih i razmišljam o tebi, o Miljeniče, srce mi bije jače. Zbog tebe je stvoren cijeli svijet.

Od kada sam upoznao sebe upoznao sam i tebe. Uvijek sam rado slušao babine priče o tebi, Muhammede Miljeniče. Moj babo je imao čast ove godine posjetiti sveto mjesto u kojem si ti rođen, u kojem si odrastao, pećinu u kojoj si prvu Objavu primio. Babo mi je detaljno o svemu pričao, a i fotografijama pokazao. Prvo je posjetio prelijepu Medinu i tvoju, Poslaniče, džamiju.Kaže da se sreo s tobom, Miljeniče naš, selamio te, prenio ti moje selame. Pričao mi je da su mu trnci kožu probijali i da su mu suze obraze kvasile dok je stajao pored kabura tvog, a kako i ne bi. O, koliko te volim, Allahov Poslaniče. Pričao mi je babo i o Revdi tvojoj, za koju si ti rekao da je to Džennet na Zemlji. Priča mog babe kod mene je probudila još veću želju da te što prije posjetim, o Allahov Miljeniče.

Sad počinjem razumijevati hadis u kojem se prenosi kako je Resulullah, a.s., rekao: “Ko me posjeti nakon moje smrti, kao da me je posjetio za života.”

Znam ja, Poslaniče moj, da i ti mene voliš, jer sad počinjem razumijevati hadis u kojem si rekao svojim ashabima: “Poželio sam svoje ahbabe. Na to su ashabi rekli: – Zar mi nismo tvoji ahbabi? A ti si im rekao: – Ne, vi ste moji ashabi.Moji ahbabi su oni koji će poslije vas doći, koji me neće vidjeti, a vjerovat će u mene.”

On, Resulullah, govori kako me poželio. I zove me ahbabom… Pa kako da ja njega ne poželim?

Koga poželim, ja njega i volim.

Hvala Allahu na roditeljima koje mi je podario, koji me stalno na Njega podsjećaju. Kad gledam u njihove oči, zavirim u njihove duše, susretnem Gospodara dž.š. i Poslanika, a.s.

Svoju ljubav prema tebi svjedočim životom kojim živim.

Slijedim te Poslaniče moj, selame ti šaljem i nadam se susretu s tobom da zajedno pred našeg Voljenog stanemo.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh