Iz naših džemata

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović posjetio Medžlis IZ Kalesija

U utorak, 26. januara 2021. godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Kalesija.

– Medžlis IZ Kalesija jedan je od medžlisa koji su temelj naše zajednice, koji je uvijek davao ono što joj je bilo potrebno da se opstane na ovim prostorima i u najtežim vremenima – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović tokom radne posjete Muftijstvu tuzlanskom.

Reisu-l-ulema je istakao kako je ulema sa ovih prostora istrajavala na kur'ansko-sunnetskim principima, nije se nikada toga odricala, bez obzira šta je i kako propagirano našem narodu.

– Naša bosanska ulema je sačuvala interpretaciju islama onako kako su bosanski muslimani vidjeli i razumijeli Kur'an i sunnet u kontekstu prilika u BiH, onako kako se ovdje živjelo.

– Danas imamo neko drugo vrijeme u kojem trebamo sačuvati džemat i to je danas možda naša najveća borba – poručio je Kavazović imamima Medžlisa IZ Kalesija.

Kavazović je također podsjetio na značaj rada reisu-l-uleme Teufika Azabagića koji je napisao Risalu o hidžri i time zaustavio naš narod od odlaska sa ovih prostora.

Posebno je poručio imamima kako je danas vrijeme u kojem trebaju sačuvati džemat, a također je posebno istakao i značaj rada sa mladim ljudima.

– Tuzlanski kraj je temelj naše države, ali i naše zajednice – zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin Husein ef. Kavazović.

Tokom posjete reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović zajedno sa svojim saradnicima Ismail ef. Smajlovićem, direktorom Uprave za vjerske poslove i Senaid ef. Zajimovićem, direktorom Vakufske direkcije, održao je radni sastanak sa rukovodstvom Medžlisa IZ Kalesija u prostorijama ovog medžlisa, kao i sastanak sa imamima u Gradskoj džamiji u Kalesiji.

Reisu-l-ulema je također posjetio i džemat Dubnica, Medžlis IZ Kalesija, gdje je obišao džamiju Abdullah bin Muhammed Mu'minah.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem ef. Mešanović izrazio je veliko zadovoljstvo današnjom posjetom reisu-l-uleme i njegovih saradnika.

– Mi smo u svakom pogledu uvijek bili podrška našem reisu-l-ulemi i dok je bio muftija Muftijstva tuzlanskog i nastojaćemo da sve naše obaveze i zaduženja ispunimo i izvršavamo na najbolji mogući način, kako bi i tokom naredne posjete reisu-l-ulema bio zadovoljan sa našim radom – kazao je Muharem ef. Mešanović.

(B.S/Preporod.info)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh