Bosna i Hercegovina

Reis Kavazović: Niko, pa ni SDA, nema bezrezervnu podršku IZ

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH, Husein Ef Kazazović, boravio je u Washingtonu prije odlaska na otvaranje nove džamije u St. Louisu.

On je u intervjuu za Glas Amerike kazao da je nova administracija SAD u potpunosti posvećena Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, napretku, jedinstvu, te su kazali da cijene rad Islamske zajednice u BiH, i u State Departmentu i u Bijeloj kući.

Islamsku zajednicu u BiH optužuju da štiti interese Stranke demokratske akcije.

“Ima takvih optužbi, toga smo svjesni. Smatramo da IZ treba sarađivati s državnim organima, a državne organe popunjavaju političke partije koje osvoje vlast. Mi moramo sarađivati. Sarađivat ćemo sa svakim ko je na platformi očuvanja mira u BiH, države, njene suverenosti, ko god to bio i odakle on bio. To smo pokazali i kada su druge političke partije vršile vlast u BiH, lijeve ili stranke centra”, odgovorio je Kavazović.

On je kazao da Islamska zajednica nikada ne nastupa zajedno sa SDA.

“Nigdje se ne pojavljujemo ni na njihovim promocijama ni konvencijama. Kada je u pitanju država, mi smo građani te države, imamo odgovornost prema njoj i uvijek ćemo se pojaviti tamo gdje država djeluje ako traži da budemo dio toga. Neka niko ne očekuje da mi bezrezervno nekoga podržavamo, pa ni Stranka demokratske akcije”, izjavio je Kavazović.

Reis ul Ulema Islamske Zajednice BiH ističe da IZ uvijek prigovora vlasti jer mnogo stvari nije riješeno iako je bilo obećanja.

“Od ‘90 do danas restitucija nikada nije provedena i mi imamo ozbiljnih primjedbi vlasti u BiH. Ugovor sa IZ nije potpisan, a sa druge dvije crkve je potpisan dok se nama koči. Svi bi političari voljeli da imaju IZ uz sebe, da im je bliska, da mogu da ostvare utjecaje jer IZ živi s narodom i u narodu. Ona ima svoju platformu, ali imamo i čuvamo svoju neovisnost o političarima, ali se i ne svađamo s ljudima jer smatramo da od svađa nema koristi.”

(Bportal.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh