Bosna i Hercegovina

Reisu-l-ulema na obilježavanju godišnjice zločina u Ahmićima

Polaganjem cvijeća na šehidskom obilježju u Ahmićima završen je glavni program obilježavanja 24. godišnjice zločina u Ahmićima koji se dogodio 16. aprila 1993. godine.

Kako izvještava Radio IZ u BiH Bir u gornjoj džamiji u Ahmićima klanjan je podne-namaz nakon čega su se prisutnima obratili imami džemata Ahmići, glavni imam Omer ef. Sikira, muftija Ahmed ef. Adilović i reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović. Događaju su prisustvovali i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović a proučen je i tevhid za duše nevino stradalih civila.

Prije polaganja cvijeća horovi Elči Ibrahim-pašine medrese i Gimnazije Visoko izveli su melodiju “Ahmićka suza”.

Cvijeće na šehidskom obilježju Ahmići položile su brojne delegacije i članovi boračkih i šehidskih udruženja.

Na kraju polaganja cvijeća proučena je Fatiha za sve žrtve zločina u Ahmićima.

Govoreći na ovoj tužnoj godišnjici Reisu-l-ulema je kazao: «Ahmići su opomena svim ljudima na svijetu na ono šta može zlo i zločinac učiniti nevinim ljudima. Ovo treba da bude opomena Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i svim stanovnicima BiH da se na svakom mjestu i u svako vrijeme suprotstavljamo zlu i zločincima. Mi se danas ovdje okupljamo da se sjetimo nedjela neljudi, u nadi da će dobro ipak nadvladati i da će ljudi postati bolji» – poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović a prenosi portal Faktor.ba.

Porodice ubijenih i preživjeli posjetili su mezare 116 ubijenih civila koji su tačno na današnji dan 1993. godine ubijeni kod svojih kuća. Nad ispisanim imenima na kamenim pločama proučene su Fatihe. Među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.

(islamskazajednica.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh