Bosna i Hercegovina

Reisu-l-ulema učenjem dove odao počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH

Danas je na Šehidskom mezarju Kovači odata počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine, a povodom Dana Armije RBiH, ujedno Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH koji se obilježava 13. aprila.

Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na centralnom platou, nakon čega su učenici Gazi Husrev-begove medrese i učenici medrese Osman-ef. Redžović proučili su nekoliko kratkih odlomaka iz Kur`ana. Dovu je na kraju programa proučio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koju ovom prilikom prenosimo u cijelosti:

Dova za domovinu

Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo i Tebi zahvaljujemo,
Tebi, Dobročinitelju svemu i Milostivom,
Vladaru Dana sudnjega.
Mi se samo Tebi klanjamo i samo od Tebe pomoć tražimo!

Gospodaru naš, koji si ovu našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, tako lijepom stvorio, i nimete mnogobrojne po njoj prosuo, i na njoj planine, brda i brjegove uzdigao, šumama, livadama i rijekama je okitio, molimo Te, Gospodaru naš, da je učiniš sigurnom i slobodnom za sve plemenite ljude koji u njoj žive. (Amin.)

Milostivi Allahu, podari nam dovoljno sunca žarkog, kiše plodne i usjeva rodnih, halal i berićetnu nafaku iz naše zemlje i na našoj zemlji, da na njoj živimo i umiremo kao muslimani. (Amin.)

Plemeniti Allahu, podari nam iskreno i najčvršće vjerovanje i dug život ispunjen zdravljem i zadovoljstvom Tvojim. Pomozi nam da svoje potomke odgojimo pa da budu čestiti, učeni i odvažni, našu vojsku učini simbolom snage, hrabrosti i sigurnosti, a našoj Domovini podari postojanost i svaki boljitak pod okriljem Tvojim; zaštiti je od nesreća i belaja. (Amin.)

Milostivi Allahu, povećaj ljubav Bošnjaka prema Domovini, ne dozvoli da nam nasilnici budu u vlasti, a brigu o nama povjeri najboljima od nas. I budi uz nas, a ne protiv nas. (Amin.)

Gospodaru naš, učini da krv šehida, i suze njihovih majki, i uzdah njihove djece, i bol njihovih supruga budu temelj našeg sjećanja, snage i odlučnosti da budemo odgovorniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i Domovini. (Amin.)

Gospodaru naš, ne dopusti da nas slabosti obuzmu pa da zaboravimo na Tebe, da se udaljimo od Tvoje milosti i zaštite. Poduči nas da ne zaboravimo da si nam Ti domovinu Bosnu i Hercegovinu darovao – da je volimo i u njoj mir i slobodu čuvamo. (Amin.)

Tebe, Stvoritelja i Gospodara našeg, slavimo i veličamo onako kako Si Ti zadovoljan!
Oprosti nam i poduči nas da i mi drugima praštamo. (Amin.)

(islamskazajednica.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh