Iz naših džemata

Reportaža o jedinom džematu na području općine Šekovići (Video)

Džemat Papraća po mnogo čemu je karakterističan i poseban džemat. Jedini je džemat usred srpske većine u općini Šekovići.

Papraća je naziv mjesta za šire područje koje obuhvata naselja: Odžaci, Bašići, Aščerići, Zidonje, Velika Njiva, Pavlovići, Vidakovići i Kalabače. Od predratnih oko 100 muslimanskih domaćinstava, u Papraći danas živi od 15 do 25 povratničkih muslimanskih porodica, uglavnom starije životne dobi.

Mladi su rijetkost, osim ako se radi o nekoj zakazanoj svečanosti u rekonstruisanoj džamiji. U toku Drugog svjetskog rata, tačnije 1941. godine, srbočetnici su zapalili i porušili džamiju. Tek nakon 25 godina sagrađena je nova džamija, koja je otvorena 1966. godine. I ova džamija bila je vrlo kratkog vijeka, jer su je ponovo iste snage iz 1941. godine razorile i porušile 1992. godine i tom prilikom uništena je sva bošnjačko-muslimanska imovina u ovom džematu.

Džemat ni ranije nije posjedovao namjensku kuću za stanovanje imama, tako da su imamsku dužnost honorarno obavljali sljedeći imami: Ramo ef. Mehmedović (do početka agresije), Mirsad (Alije) ef. Sakić, Rijad ef. Imamović, Admir ef. Karić i Damir ef. Požegić, sadašnji imam Aldin ef.Alić.

Kako bi se sačuvao jedini džemat na području općine Šekovići, sutra nakon džume namaza bit će upriličena sregija u džematima na području MIZ Kalesija.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh