Iz naših džemata

U džematu Rainci Gornji održana tribina i promovisana knjiga “Isra i Miradž” (Foto)

U nedjelju, 1. aprila 2018. godine, u džematu Rainci Gornji, u okviru predramazanske tribine upriličena promocija knjige “Isra i Miradž” autora dr. Fikreta ef. Arnauta.

Tribina koja je nosila naziv “U susret ramazanu” a u okviru koje je i promovisana knjiga o mubarek noći duhovnog uzdignuća Muhammeda, a.s., imala je za cilj podsjetiti na skori dolazak šehr-i ramazana.

Nakon akšam-namaza, prisutnima su se obratili imam džemata Rainci Gornji, Miralem ef. Pjanić, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić. U svojim obraćanjima su istakli vrijednost priprema za ramazan kako bismo što spremniji dočekali odabrani mjesec posta.

– Dani redžeba i ša'bana, te mubarek noći koje se nalaze u njima, prilika su za naše duhovno uzdignuće i naš rad na sebi kako bismo uz ramazan bili još bolji, a i nakon ramazana!, naglasili su u svojim govorima domaćini sinoćnje tribine.

Dr. Fikret ef. Arnaut, imam u džematu “Sabur” u Munchenu, predstavljajući knjigu “Isra i Miradž”, posljednju svoju studiju u kojoj je čitateljstvu pokušao približiti ovaj znameniti događaj iz života Muhammeda, a.s., istakao je bitnost mubarek noći miradžske na kojoj je naređen namaz.

“Na Miradžu Poslanik, a.s., vidio je mnoga znamenja Gospodara Svoga, boravio u Božijoj blizini, te s Njim neposredno razgovarao. Miradž se Poslaniku desio u vremenu kada je preživljavao jedan od najtežih perioda u svom životu. Vjernik nikada ne bi smio da gubi nadu u Božiju milost, jer će iskrene Allah obradovati i nagraditi a Njegova nagrada je veća u danima ramazanskim, ali i u ovim danima predramazanskim, danima pripreme za mjesec odabrani”, između ostalog rekao je dr. Fikret Arnaut.

Pored navedenih govornika, prisutnima se obratio i h. Suad Bešlić.

Polaznici mektebske nastave džemata Rainci Gornji i imami Medžlisa IZ Kalesija su izvođenjem ilahija i recitala upotpunili sinoćnju tribinu, a na kraju vjerske svečanosti domaćini su dr. Firketu Arnautu, kao znak zahvalnosti, uručili hediju.

Tribina i promocija knjige “Isra i Miradž”, Rainci Gornji, 1.4.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh