Iz naših džemata

U džematu Sarači se pored mevluda čuva i njeguje tradicija

Mjesec rebiu-l-evvel je mjesec mevluda, kada se muslimani intenzivnije prisjećaju svoga Poslanika, te organizovanjem prigodnih programa oživljavaju spomen na Muhammeda, a.s.

Kao i u mnogim džematima, tako je i u Saračima, 25.12.2016. godine, održan mevludski program koji su izveli polaznici mektebske nastave, njih 50-tak.

Mevludu je prethodilo pripremanje halve, tradicionalne BOŠNJAČKE poslastice. Ista je i podijeljena svima onima koji su navratili do džamije.

Gost(domaćin)-predavač je bio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić, koji je bio i više nego zadovoljan samim programom. Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, pored programa mevludske svečanosti, oduševili su najmlađi iz džemata Sarači, koji su praktičnim primjerom pokazali kako se slijedi Poslanikov sunnet. Naime, polaznici mektebske nastave džemata Sarači su to jutro imali “praktični” čas o “Čistoći u islamu“, te su zajedno sa svojim imamom (Aldin ef. Smajić) očistili svoje selo i izvršili, pored duhovne, i fizičku pripremu za ovaj lijepi trenutak.

Muamer Zahirović, polaznik mektebske nastave, od šibica je napravio džamiju, te na taj način izrazio svoju ljubav prema džamiji.

Na kraju svečanosti polaznicima mektebske nastave su podijeljeni paketići.

Galeriju slika pogledajte ovdje.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh