Iz naših džemata

U noći beratskoj prigodnim vjerskim programom najavljen skori dolazak šehr-i ramazana

U subotu, 24. februara 2024. godine / 14. ša'bana 1445. godine po Hidžri, vjerskom-mevludskom svečanošću koja se održala u džematu Brda – Hrvačići obilježena je mubarek-noć Lejletul-berat.

Beratska noć, NISFU ŠA'BAN – polovina mjeseca ša'bana, koja je u Takvimu (islamskom kalendaru u BiH) označena kao mubarek, podsjeća nas na skori dolazak šehr-i ramazan. Povodom mubarek-noći beratske je u subotu, 24. februara / 14. ša'bana, u džamiji džemata Brda – Hrvačići održana vjerska-mevludska svečanost.

Nakon akšam-namaza prisutnima se obratio imam domaćin, Izet ef. Jahić, koji je uputio riječi dobrodošlice i u kraćem obraćanju istakao važnost Lejletul-berata. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, uputio je predramazansku poruku u kojoj je naglasio bitnost neophodnih priprema za ramazan kako bi što spremniji dočekali mjesec posta, mjesec Božije milosti i oprosta.

Imami Medžlisa IZ Kalesija i hfz. Omer ef. Zulić učili su prigodne mevludske stihove i kaside. Mevludski program je okončan učenjem dove u noći koja je u Takvimu označena kao noć želja i dova.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh