Najave

U petak, 1. juna dženaza jednoj osobi: Za preko 400 zvorničkih žrtava još uvijek se traga!

U šehidskom mezarju Kalesija Gornja u petak, 1. juna, bit će klanjana 20. kolektivna dženaza samo jednoj osobi čiji su posmrtni ostaci do danas pronađeni i identifikovani.

Cifra od najmanje 1976 civila sa područja Srednjeg Podrinja, tako je ove godine za jednu pronađenu žrtvu umanjena, dok se za njih više od 400 još uvijek traga. Inače, poslije pada Cerske i Kamenice 1993. godine, kao i genocida u Srebrenici iz 1995. godine, Zvornik i susjedna mjesta postali su prostor sa najviše masovnih grobnica u cijeloj državi.

Još 29. aprila na Snagovu, 5. maja na Kobilićima, obilježavanjem godišnjice stradanja civila u Grbavcima, te brojnim drugim aktivnostima, uveliko je započeto obilježavanje 26. godišnjice stradanja civila u i oko opštine Zvornik. Centralne aktivnosti i ovogodišnjeg obilježavanja, kao i 20. po redu kolektivne dženaze jesu posjeta mjestima mučenja i stradanja nedužnog civilnog stanovništva od kojih su, dominantno brojniji muškarci, i izgubili živote, a čija tijela ni do danas nisu u potpunosti pronađena.

“Prvog juna, u jutarnjim satima je planirana šetnja Stazom smrti. To je aktivnost koja u posljednje dvije godine okupi oko 2.000 osoba koje prođu stazom koja je značila put u smrt za 648 muškaraca koji su u jednom danu i ubijeni. Potom se ide do Školskog centra u Karakaju gdje je najveći broj njih i ubijen. A potom i na lokalitet, trenutno najveće masovne grobnice u BiH – Crni vrh gdje je najveći broj njih i pronađen.” – kazao je Haris Mustajbašić, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik

Drugog juna bit će organizovana godišnjica oslobađanja Logora „Liplje“ inače, jedinog oslobođenog logora tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Prvog juna ove godine kolektivna dženaza u Gornjoj Kalesiji bit će klanjana samo za Subašić (Muharema) Omera. Ime je to jedinog Zvorničanina čiji su posmrtni ostaci do ovogodišnje dženaze pronađeni u grobnici Kazan-bašća. Iako je svako pronađeno tijelo svojevrsna pobjeda za članove porodica i preživjele žrtve agresije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, Haris ef. Mustajbašić ipak ističe žal zbog sve sporijeg procesa pronalaska i identifikacije drugih žrtava čiji se broj predstavlja u stotinama.

“Još uvijek se traga za 418 nestalih sa područja Zvornika. Taj proces ide izuzetno, izuzetno sporo. Mislimo da je krajnje vrijeme da komšije sa kojima živimo, pokažu barem malo ljudskosti i pomognu nam u otkrivanju kostiju tih nestalih.” – dodao je imam Mustajbašić.

I ova godišnjica stradanja nedužnog stanovništva Zvornika biće obilježena uz organizovane odlaske u Gornju Kalesiju, ali i druga podrinjska mjesta koja svjedoče ratnom teroru kroz koji su u periodu od 1992. do 1995. godine civili najviše i prolazili. U tamošnjem Memorijalnom centru kao i na šehidskom mezarju, do danas je ukopano preko 770 posmrtnih ostataka pronađenih žrtava, dok ih je oko 400, odlukom članova porodica, ukopano u porodičnim mezarjima u neposrednoj blizini zvorničke opštine.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh