Bosna i Hercegovina

U Potočarima obavljena dženaza i ukop trideset žrtava genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 30 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženaza-namaz predvodio je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a prisustvovale su hiljade ljudi.

– Ovdje smo da obnovimo naše zavjete date Bogu, očevima i zemlji, gledajući u nišane i gledajući jedni u druge. Ovi nišani osvjetljavaju naše najmračnije i najteže noći, zato što svijetle nurom mučeništva, nepravde i nevinog stradalništva. Svevišnji nas poziva da se nikada ne udaljujemo od njih, od njih i predaka naših u zemlji i braće naše na zemlji. S njima nas veže bratstvo duha, vjere i zemlje. Svima nam je ono potrebno, jer nismo dovoljni sami sebi – kazao je obraćajući se prisutnim reisul-ulema Kavazović.

Pozvao je da pogledamo “zajedno danas u ove nišane i izdignimo se iznad naše kobne sebičnosti i umišljenosti, odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu”.

– S ovog mjesta, izvora naše duhovne snage, sa zemlje naših očeva, djedova i pradjedova, zakunimo se i Bogu, i njima, i cijelom svijetu, da ćemo se uvijek zalagati da našu zemlju učinimo mjestom mira i susreta ljudi svih vjera i nacija. Neka naše prisustvo danas ovdje bude znak čvrstog nijeta da ćemo je učiniti ponosnom, kao što i jeste, i nadom za sve potlačene, ucviljene, uvrijeđene i ponižene ljude na zemlji. Bosna je više od zemlje, ona je ideja na koju nasrću sinovi tame, kako bi ugasili Božije svjetlo. Jer, da je On htio, sve bi nas sljedbenicima jedne vjere učinio, a On je htio da vidi koji će od nas bolje, po Božijem nauku, postupiti – poručio je danas u Potočarima reisul-ulema Kavazović.

Danas su ukopani: Esad Džanić, Bekir Musić, Sakib Garaljević, Himzo Mujić, Hasib Ibrahimović, Ređo Jahić, Rifet Tabaković, Idriz Mehinović, Mujo Esmić, Šaban Ibrić, Senid Hodžić, Semir Đozić, Sabid Ibrahimović, Mehmed Gerović, Nisad Selimović, Halil Avdić, Hasan Smajlović, Esed Klempić, Sabahudin Selimović, Husein Zukić, Elvir Salčinović, Džemail Alić, Mustafa Mekanić, Ahmedin Halilović, Zuhdija Lemeš, Hasib Mujanović, Vejsil Mujanović, Ekber Riđić, Mevlid Aljić i Nezir Muminović.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović prije dženaza-namaza obišao je tabute 30 žrtava genocida i porodicama izrazio taziju. Porodicama su taziju izrazili i zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes Ljevaković, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić, predsjednik Sabora IZ Edhem Bičakčić i drugi predstavnici Islamske zajednice.

(muftijstvotz.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh