Iz naših džemata

Upriličen prijem za prethodne predsjednike Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kalesija (Foto)

U petak, 3. maja 2019. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija organizovan je prijem za nekadašnje predsjednike Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kalesija.

Na prvoj redovnoj sjednici aktuelnog Izvršnog odbora a na prijedlog Ibrahima Aljića, predsjednika Medžlisa IZ Kalesija, donesen je zaključak da se organizuje prijem za prethodne predsjednike Izvršnog odbora i istim se dodijele zahvalnice za njihov angažman i doprinos koji su dali obavljajući povjerenu im dužnost u datom vremenu.

Shodno donesenom zaključku u petak, 3. maja 2019. god. / 28. ša’bana 1440. godine po H., upriličen je prijem za prethodne predsjednike Izvršnog odbora Medžlisa IZ (Odbora IVZ) Kalesija. Prijemu su prisustvovali h. Husein Halilović, Mustafa Turić i dr. Muhamed Alić, dok je Muharem ef. Mešanović opravdano bio odsutan. Domaćini prijema su bili aktuelni predsjednik Izvršnog odbora Ibrahim Aljić i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić.

Učesnici prijema su se prisjetili dana iz ne tako davne prošlosti i svojih iskustava u obavljanju odgovorne dužnosti. Na kraju prijema su prethodnim predsjednicima dodijeljene zahvalnice i prigodne predramazanske hedije.

Husein Halilović

Šesti predsjednik Odbora/Medžlisa Islamske zajednice Kalesija (1.10.1990-31.1.2002.)

Za predsjednika Odbora IZ Kalesija gospodin Husein Halilović iz Kalesije Gornje izabran je na redovnim izborima u oktobru 1990. godine. Bio je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Kalesija 12 godina. Rođen je u Kalesiji Gornjoj 28.11.1951. godine. Osnovnu školu završava 1968. godine u Kalesiji, srednju mašinsku 1971. godine u Tuzli, peti stepen stručne spreme završava u Loznici (Srbija) i u Sarajevu. Radni vijek proveo je u „Plastikalu“ u Kalesiji i u TG „Birač“ u Zvorniku. Učesnik je Patriotske lige i Oružanih snaga Armije BiH od 8.4.1992. godine.

U vrijeme njegovog predsjedavanja IO Odbora / Medžlisa desile su se velike turbulencije u široj društvenoj zajednici, a samim tim i u IZ. Predsjedavao je Odborom / Medžlisom u najteža vremena po našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i Islamsku zajednicu. Nije mu bilo nimalo lahko jer su ljudi na sve strane srkletili. S glavnim imamom Enver ef. Alićem i s tadašnjim članovima Odbora, opredjeljuje se da jednom zauvijek riješi pitanje administriranja Islamske zajednice u Kalesiji. Na jednoj od sjednica donosi se odluka o gradnji Islamskog kulturnog centra u Kalesiji Centru. Teškom mukom u Kalesiji Centru obezbjeđuje se dunum zemlje da bi se pristupilo gradnji, odnosno izradi projektne dokumentacije. Izrađen je projekt, a sasvim brzo, 24.8.1991. godine, postavljen je i kamen temeljac (danas se ploča od kamena temeljca čuva u suterenu Čaršijske džamije) i osigurava građevinski materijal. Agresija na BiH zaustavlja sve ove aktivnosti.

Kamen temeljac položili su vakifa parcele za Centar Džemila Heljić, zatim predsjednik Skupštine opštine Kalesija Izet Hadžić i Enver ef. Alić. Nakon toga klanjan je podne-namaz na ledini u impresivnom džematu, na mjestu gdje će se u dogledno vrijeme izgraditi prvi objekt ove vrste na tuzlanskoj regiji (Ahmed Mehmedović, „U Kalesiji – Islamski centar“, Preporod, br. 17/504, 1. septembar 1991). Da se još pojasni: „Vakifa“ Džemila Heljić iza rata nije omogućila da se na njenom „vakufu“ izgradi bilo šta za opće potrebe Islamske zajednice. Ona se predomislila u vezi sa svojim nijjetom za vakufljenje, te je parcelu, koju novinar Mehmedović spominje, vratila svojim potomcima na raspolaganje.

Ubrzo dolazi do općeg ratnog meteža (april 1992) i svi naumi o gradnji zaustavljeni su silom prilika. Gube se kontakti sa vrhom Islamske zajednice, ali i sa članovima u strukturi tadašnjeg Odbora IZ Kalesija. Sjedište se ponovo izmješta u Raince Gornje, u prostor čiji je vlasnik Abdulmenaf Husić. Tu je Odbor, iz krajnje ratne nužde, „poslovao“ dvije godine (28.6.1994 ). Potom se sjedište premješta na staru lokaciju u harem džemata Međaš, u nenaseljeni kadrovski imamski stan. Ubrzo se počinje vršiti pritisak na Odbor da se „snađe“ za prostor, jer džemat želi nastaniti imama u tu namjensku vakufsku kuću. Predsjednik H. Halilović sa članovima Odbora i imamima 1.9.1995. godine donosi odluku da se uz sami imamski stan izgradi sjedište Odbora. Temelji prvih „vlastitih odborskih prostorija“ postavljeni su 14.10.1995. godine.

Na radovima odborske zgrade radni doprinos dali su momci iz MOU „El-Menar“: Nusret Tulić, Adil Zulić, Mirzet Zulić, Mirzet Baručić, Samir Paščanović, Admir Huremović, Sevlet Kamerić, Sanel Alibašić, Mumin Zahirović, Nevres Hadžić, Asmir Baručić, Mirsad Jusić, Hazim Baručić, Edin Baručić, Jasmin Daljac, Enes Požegić, Eldar Barčić, Nermin Baručić, Esad Avdić, Osman Ibrišević, Bilal Husić, Fahrudin Ramić i mnogi drugi. (Ljetopis Medžlisa IZ Kalesija, str. 3)

Po okončanju rata, Medžlis IZ Kalesija u svoje vlastite prostorije smjestio se prvi put u Kalesiji 1.1.1997. godine. Od te godine pa do odlaska s predsjedničke funkcije, Halilović je sa svojim saradnicima uradio mnogo na opremanju sjedišta Medžlisa Kalesija. Uz gradnju zgrade Medžlisa dao je veliki doprinos i izgradnji Čaršijske džamije u Kalesiji Centru. Lično je, uz tekbire mase prisutnih vjernika, zaklao kurban na temeljac ove kalesijske monumentalne džamije, s jasnim nijjetom da se u našoj Kalesiji slavi i veliča jedino Allahovo ime. Bio je predsjednik Medžlisa Kalesija do 31.1.2002. godine. Otac je dvoje djece.

Mustafa Turić

Sedmi predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija (31.1.2002-29.1.2011.)

Turić Mustafa, sin Alije, rođen je 11.4.1953. godine u Prnjavoru, općina Kalesija.

U Kalesiji je završio osnovnu školu a potom srednju građevinsku školu u Tuzli. Po završetku srednje škole regulisao je vojni rok u JNA, a potom zasnovao radni odnos u općini Kalesija kao referent za urbanizam i stambeno-komunalne poslove. U prijeratnom periodu bio je u dva mandata delegat SO Kalesija u Vijeću mjesnih zajednica. Odbornik u Općini Kalesija bio je od 1991-1998. godine. Uključen je u osnivanje Patriotske lige BiH u predratnom periodu, u organizaciju iste i pružanje otpora agresiji na BiH. Pomagao je gradnje vjerskih objekata u prijeratnom i poslijeratnom periodu, te obnovu i modernizaciju zgrade Behram-begove medrese u Tuzli. Izvjesno vrijeme imao je i svoju građevinsku firmu, koja je radila na objektima Islamske zajednice (Čaršijska džamija u Kalesiji i zgrada Medžlisa Kalesija).

Za člana IOMIZ-a Kalesija na redovnim izborima izabran je 1998. godine, a po ostavci Husejna Halilovića, 31.1.2002. godine, članovi IOMIZ-a na istoj sjednici (produženoj kao nova redovna) izabrali su Mustafu Turića iz Prnjavora za v.d. predsjednika Medžlisa Kalesija do narednih skorih izbora u Islamskoj zajednici.

Na redovnim izborima u Medžlisu Islamske zajednice Kalesija, održanim 9.11.2002. godine, Mustafa Turić ponovo je izabran za predsjednika IOMIZ-a Kalesija 2002. godine. Obavljao je dužnost predsjednika i u ponovljenom mandatu sve do 2011. godine.

Otac je dvoje djece. Osobe s kojima je kontaktirao i sarađivao opisuju ga kao insana lijepog amela s pozitivnim duhovnim vibracijama.

Muharem Mešanović

Osmi predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija (29.1.2011-20.5.2015.)

Muharem ef. Mešanović, sin Habiba, rođen je u Vukovijama Gornjim 1968. godine.

Osnovno školovanje stekao je u Vukovijama Gornjim, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završava 1987. godine. Nakon toga diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od 1992-1995. godine imam je u Raincima Gornjim, a od 1995. godine aktuelni je prnjavorski imam.

Uz imamski poziv bio je angažiran na islamskoj vjeronauci u Mješovitoj srednjoj školi „Kalesija“ u periodu od 1993. do 2008. godine. U Glasniku, službenom glasilu Islamske zajednice u BiH, istaknut je kao uspješan muallim mektepske nastave 2008/2009. godine. Također je i 2014/2015. javno u BKC-u ”Alija Izetbegović”, proglašen muallimom godine, prilikom čega mu je odato priznanje za rad s djecom na mektepskoj nastavi.

Bio je predsjednik IOMIZ-a Kalesija u mandatnom periodu od 2011. do 2015. godine. Njegova primarna postignuća u vrijeme obnašanja predsjedničke dužnosti jesu kupovina zemljišta za Mektepski sportski centar u Dubnici, izgradnja istog s pratećim sadržajima (prva faza), restauracija sjedišta Medžlisa, kao i osiguranje prihoda Medžlisu Kalesija od profitabilnih firmi.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Dr. sc. Muhamed Alić

Deveti predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kalesija (20.5.2015.-26.1.2019. godine)

Dr. sc. Muhamed Alić rođen je 1967. godine u Vukovijama Gornjim, gdje je stekao osnovna znanja.

Doktor je ekonomskih nauka. Autor je više naučnih, stručnih radova i istraživačkih projekata iz oblasti preduzetništva, menadžmenta i menadžerskog računovodstva. Iz uže naučne oblasti napisao je i objavio nekoliko knjiga.

Predsjednik je Programskog odbora u Asocijaciji za poslovnu izvrsnost u Bosni i Hercegovini. Predsjednik je Savjeta za dodjelu priznanja halal izvrsnosti u Agenciji za certificiranje halal kvaliteta IZ u Bosni i Hercegovini.

Konsultant je i auditor za sisteme upravljanja prema međunarodnim standardima. Auditor je halal standarda BAS 1049: 2007/2010.

Ekspert je za akreditiranje visokoškolskih ustanova u Agenciji za osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine (državnoj agenciji sa sjedištem u Banjoj Luci).

Autor je modela BH izvrsnosti koji je prihvaćen u oba bosanskohercegovačka entiteta. Autor je integrisanog menadžment sistema u prehrambenoj industriji Bosne i Hercegovine.

Dvije godine bio je član Sabora Islamske zajednice.

Bio je direktor Radio Kalesije, uz čiju se dozvolu emitirala islamska emisija Obzorja islama (Postoji teorija koja kaže da je Radio Kalesija ukinuta baš iz razloga što je taj medij u programu imao i islamske sadržaje, a vrijeme je pokazalo da je to sasvim tačno.).

Tri mandata član je IOMIZ-a Kalesija.

Zaposlen je u privatnom sektoru gdje obavlja poslove samostalnog konsultanta iz područja menadžmenta.

Prvo obraćanje islamskoj javnosti predsjednik IOMIZ-a Kalesija dr. sc. Muhamed Alić imao je prilikom zapaženog književnog nastupa Mustafe Širbića u BKC-u “Alija Izetbegović“ u Kalesiji.

Nastavio je izgradnju Mektepskog sportskog centra u Dubnici (drugu fazu).

Za kratko vrijeme uspješno je riješio kapitalni projekat mezarja Čaršijske džamije koji je bio nerješiv punih 16 godina.

Oženjen je i otac troje djece.

  1. Halil Aščić – Pvi predsjednik Džematskog odbora Rainci (18.9.1960-31.12.1973.)
  2. Osman Čanić, Na dužnosti predsjednika odbora IVZ Rainci (24.8.1974-1.10.1976)
  3. Osman Rančić, Treći predsjednik Odbora IVZ Rainci (1.10.1976-19.4.1980.)
  4. Muhamed Šahmanović, Četvrti predsjednik Odbora Islamske zajednice Tojšići/Kalesija (19.4.1980-31.5.1989.)
  5. Enver Omerović , Vršilac dužnosti predsjednika Odbora IZ Kalesija (31.5.1989-1.10.1990.)

Izvor: Monografija Naš Medžlis Kalesija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh