Iz naših džemata

Uskoro uređenje i asfaltiranje puta ka Mektebskom centru

Radovi na uređenju i asfaltiranju puta ka Mektebskom centru uskoro će otpočeti i asfaltiranje puta u dužini od 600m bit će završeno do kraja ovog mjeseca.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija prije nekoliko godina pokrenuo je projekat izgradnje Mektebskog centra u Dubnici. S obzirom da se radilo o projektu koji iziskuje velika materijalna ulaganja radovi na Mektebskom centru su trajali i traju i dalje u nekoliko faza. Kao što je i planirano, u predviđenom roku je okončana prva faza, odnosno zemljište na kojem je izgrađen Mektebski centar sa pratećim sadržajima je uređeno, izgrađeni sportski poligoni, kuća…

Ovih dana bi trebali otpočeti radovi na uređenju i asfaltiranju puta ka Mektebskom centru. Zahvaljujući Federalnom ministarstvu za raseljenje osobe i izbjeglice, na čijem čelu je dr. Edin Ramić, do kraja ovog mjeseca bit će asfaltirana dionica puta u dužini od 600m čime će biti olakšan dolazak na lokalitet Mektebskog centra.

Vijest da će uskoro otpočeti radovi na uređenju puta ka Mektebskom centru, zasigurno je obradovala sve one koji su boravili na lokalitetu Mektebskog centra, jer će se uređenjem puta olakšati pristupačnost, dolazak i boravak na Mektebskom centru.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija se zahvaljuje Federalnom ministarstvu za raseljenje osobe i izbjeglice i gosp. dr. Edinu Ramiću koji je nesebično pomogao mnogobrojne projekte koji su za dobrobit naše Zajednice, naših džemata, kao i naše Općine.

Također, Medžlis Islamske zajednice Kalesija se zahvaljuje i Općini Kalesija koja je nesebično pomogla i pomaže ovaj projekat.

Proglas glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija

Poštovani vjernici,

Naša Islamska zajednica svojim djelovanjem preko naših džemata uvijek vjernicima nudi Istinu kako bi u Istini Allahovoj vidjeli nadu za sretniji ovosvjetski ishod. Medžlis Islamske zajednice Kalesija svoju misiju realizuje kroz osnovnu ćeliju Islamske zajednice – džemate i mektebe. Ovom Medžlisu, kao i ostalim medžlisima IZ-e u BiH, džemati i mektebi su sredstvo da se stigne do glavnog cilja – Allahovog zadovoljstva s nama i našim postupcima. Djelujući u tom pravcu Medžlis IZ-e Kalesija prije nekoliko godina, uz postojeće džematske mektebe, uložio je napor na gradnji duhovno – rekreativnog Mektebskog centra u Dubnici, sa iskrenom namjerom

– da obezbijedimo siguran boravak naše muslimanske djece, daleko od nezdravih i nakaradnih ideja današnjice (da se srca i sluh mekteblija ne peksine psovkom i drugim ružnim postupcima)

– da našoj djeci osiguramo kvalitetno i korisno naukovanje/podučavanje

– da ih samo i jedino na kur'ansko-sunnetskim principima odgajamo

– da nam se sva muslimanska djeca, naše mekteblije, zdravo fizički razvijaju

– da ovaj naš Mektebski centar bude urnek – usvetun hasenetun i za druge sredine koje već imaju vlastiti islamski predznak

– da Mektebski centar u Dubnici bude stabilan temelj za ljepšu budućnost naše mlade muslimanskobošnjačke generacije koja tek stupa na pozornicu ovodunjalučkog života

– da i stariji uzrast muslimana i muslimanki iz cijele Bosne i Hercegovine koristi prostor Mektebskog centra za cjeloživotno učenje o islamskom svjetonazoru.

Prva faza izgradnje Mektebskog centra je završena. Počinjemo sa drugom vrlo važnom fazom.

U ovoj drugoj fazi najvažnije je osigurati kvalitetan pristupni put do Mektebskog centra. Ima naznaka da će se 2017. godine učiniti nešto na tom planu. Za projekat kvalitetnog pristupa Mektebskom centru potrebna je šira pomoć društvene zajednice. Kod naše općinske vlasti izgradnja puta do Mektebskog centra spada u prioritete svih priorioteta.

Radosna je vijest da se kalesijska privreda ubrzano razvija i da su našoj javnosti poznate firme koje prednjače po visini prihoda. Budući da je u toku mjesec ramazan 2017/1438. h.g. i da se obično u ramazanu vode akcije za unapređenje vjerskog života, sve naše vodeće firme, ali i one druge koje ih slijede (do sada su svi privrednici bez izuzetka pomagali razvoj Islamske zajednice), mogle bi i ovog ramazana orkestrirano pomoći radove II faze Mektebskog centra u Dubnici, i to na način kako to radi ministar dr. Edin Ramić, naš čovjek u koga sada svi imaju veliko povjerenje.

Pravedan odnos prema svakome donosi satisfakciju za učinjeno djelo. Svaki pojedinac i poslovna grupacija imaju u svom imetku nečeg što je “tuđe”, nečeg što pripada i drugima. Imovina se treba čistiti da bi nova nafaka iznova kapala. Medžlis Islamske zajednice Kalesija mnoge firme znale su pomagati i biti uzročnici sveopće muslimanske organizacije. Ubjeđeni smo da će i ovog ramazana 1438. hidžretske godine biti tako.

Glavni imam: Enver ef. Alić

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh