Iz naših džemata

Večer Kur'ana u džematu Prnjavor: Kur'anske ajete učili polaznici mekteba

U nedjelju, 4. novembra 2018. godine, u džematu Prnjavor održana večer Kur'ana u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2018.

Ovogodišnja manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2018, koju organizuje Medžlis Islamske zajednice Kalesija povodom rođenja Muhammeda, a.s., zvanično je otpočela pozivom na literarni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola.

Moto ovogodišnje manifestacije je kur'anski ajet “Ti si (Muhammede) milost svjetovima”. U okviru planiranih sadržaja prve sedmice manifestacije “Poslanik u mom srcu” 2018 održana je halka tefsira i večer Kur'ana.

U subotu, 3. novembra, u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji, održano je prvo predavanje, od planiranih dvanaest, iz serijala halke tefsira pod nazivom Najljepše kazivanje – Tefsir sure Jusuf.

U nedjelju, 4. novembra, u džematu Prnjavor, nakon jacije-namaza upriličena je večer Kur'ana na kojoj su kur'anske ajete učili polaznici mektepske nastave u našim mektebima, učesnici i pobjednici mektepskih takmičenja.

Kur'anske ajete su učili:

  • Dawud Pjanić, sura Eš-Šems,
  • Amina Bikić, sura Muhammed, 7-12.
  • Muaz Hodžić, sura Er-Rahman, 1-28.
  • Nahla Mujanović, sura Muhammed, 1-6.
  • Mehmedalija Bikić, sura El-Feth 1-7.

Prisutni na sinoćnjoj svečanosti su imali priliku poslušati djecu iz naših mekteba koja su godinama vrijedno radila vježbajući pravilno učenje Kur'ana.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata Prnjavor, Muharem ef. Mešanović, zaželjevši dobrodošlicu, a glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić, u svom kraćem govoru je podsjetio sve prisutne na vrijednost mekteba kao osnovne ćelije. Ulogu predavača imao je Mirsad ef. Sakić, imam džemata Hrasno Gornje, koji je u svom prigodnom vaz-i nasihatu istakao vrijednost učenja Kur'ana i postupanja prema kur'anskim načelima.

Prijevode značenja kur'anskih ajeta čitao je akademski glumac, Nermin Hodžić, a imami Medžlisa IZ Kalesija su izvođenjem prigodnih kasida o Poslaniku upotpunili sinoćnju svečanost.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2018 nastavlja se narednog vikenda kada su na rasporedu sljedeće aktivnosti:

Halka tefsira Najljepše kazivanje – Tefsir sure Jusuf, II ders, subota, 10.11., nakon jacije-namaza, divanhana Medžlisa IZ Kalesija,
Mevlud za žene, nedjelja, 11.11., nakon podne-namaza, džemat Međaš,
Večer ilahija i kasida, nedjelja, 11.11., nakon jacije-namaza, džemat Rainci Gornji.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh