Iz naših džemata

Vjernici na dnevnim namazima i u Kalesiji: Srce puno posebno što ramazan je

Na veliku radost džamije su ponovo otvorene za vjernike, iako samo za dnevne namaze (džuma, podna i ikindija) sreća je nemjerljiva.

Trinaesti je dan mjeseca ramazana. Džamije su i u ovom mubarek mjesecu bile bez vjernika. Razlog pandemija korona virusa. Žal i tuga što ne mogu, posebno džume i teravije, klanjati u džematu prisutni su bili kod svih vjernika sa kojima smo razgovarali. Na veliku radost džamije su ponovo otvorene za vjernike, iako samo za dnevne namaze (džuma, podna i ikindija) sreća je nemjerljiva. Poštujući važeće preporuke džematlije su danas klanjale podne namaz.

”Jako je lijepo vidjeti ljude koji žure prema džamiji. Ja sam kao novinar obilazio džamije za vrijeme džuma namaza bez vjernika. Ne mogu riječima opisati kako je bilo tužno. Imami su bili tužni. Kad sam razgovarao sa starijim džematlijama svi su govorili kako im nedostaje džamija. Kad sam hodao po terenima viđao sam nane kako čekaju da se čuje ezan sa džamije, pa uđu u kuću da klanjaju namaz. Posebno je to osjetno u danima mubarek mjeseca. Navikli smo ići na teravije. Bez obzira što još uvijek ne možemo na teravije svima je drago da bar možemo ići na dnevne namaze. Pohvalno je što su sve džematlije bez pogovora ispoštovali mjere.” kazao je Fahrudin Sinanović, književnik i novinar.

U Čaršijskoj džamiji Kalesija, imam Bilal ef. Husić je prije početka upoznao vjernike sa preporukama, te izrazio nadu da će sve ovo brzo proći i da će se do kraja ramazana ako Bog da i teravija početi da klanja.

Također, kazao je da vjeruje da će mnogi iz svega ovoga uzeti pouku i češće dolaziti u džamiju.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh