Iz naših džemata

Vjerskom svečanošću obilježena Nova 1440. godina po Hidžri (Foto)

Sinoć, prve noći 1440. godine po Hidžri, vjerskom svečanošću koja je održana u džematu Seljublje – domaćina centralne vjerske manifestacije za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, obilježen je početak Nove 1440. godine po Hidžri.

Prije 1440. godina koje se računaju po kretanju Mjeseca Muhammed, a.s., je učinio Hidžru – preseljenje iz rodnog grada Mekke u ensarijsku Medinu. U periodu vladavine halife Omera, r.a., (634-644.) za početak računanja vremena uzet je historijski događaj Hidžre kao početna godina.

Od hidžretskih dana do današnjih vremena prošlo je više od 14 stoljeća. Hidžri – preseljenja iz rodnog mjesta u drugo radi Allaha i zarad svoje vjere, bilo je u vremenu prošlom, hidžri ima i u vremenu sadašnjem. Hidžri je u vremenu nedavnom bilo i na prostoru bosanskom, kada su Bošnjaci činili svoje hidžre radi Allaha i svoje vjere.

Jedan od džemata na području Medžlisa IZ Kalesija čiji su stanovnici u nedavnoj prošlosti činili hidžru je i džemat Seljublje. Nakon više od dvije decenije od bošnjačke hidžre u ovom džematu je održana vjerska svečanost povodom obilježavanja Nove 1440. godine po Hidžri.

Na početku svečanosti, koja se održala između akšama i jacije, prisutnima se obratio imam džemata Seljublje, Damir ef. Požegić, koji je u svom kraćem govoru zaželio dobrodošlicu musafirima i svojim džematlijama. Vjerski program s prigodnim stihovima koji govore o Hidžri izveli su imami Medžlisa IZ Kalesija, a glavni imam, Enver ef. Alić, u svom vazu uputio je nekoliko “hidžretskih” poruka.

Poslije jacije-namaza polaznicima mektepske nastave u džematu Seljublje podijeljeni su paketići, a vrijedne džematlije ovog džemata su za sve prisutne pripremili zakusku u haremu džamije.

Centralna vjerska svečanost povodom Nove 1440. godine po Hidžri, džemat Seljublje, 10.9.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh