Iz naših džemata

Vjerskom svečanošću obilježena Nova 1441. godina po Hidžri (Foto)

U petak, 30. augusta 2019. godine, između akšama i jacije, vjerskim programom obilježio se početak Nove 1441. godine po Hidžri.

Pretposljednjeg dana mjeseca augusta, odnosno posljednjeg dana mjeseca zul-hidždžeta i prve noći mjeseca muharrema, ispraćena je 1440. godina po Hidžri i, sa željama za berićetnu 1441. god., ušlo se u Novu hidžretsku godinu.

Centralna vjerska svečanost povodom Nove 1441. godine po Hidžri održana je u džematu Dubnica, u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu’minaha. Nakon akšam-namaza riječi dobrodošlice uputio je imam džemata Dubnica, Muhamed ef. Burić, a potom su vjerski program izveli imami Medžlisa IZ Kalesija. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, održao je prigodno predavanje u kojem je uputio nekoliko hidžretskih poruka.

Govoreći o Hidžri, o stanju ummeta danas, glavni imam je rekao: “Ovo je 15. hidžretsko stoljeće. U kur’anskom kazivanju o Jusufu navodi se da je ovaj poslanik, kada je vladar usnio sedam krava mršavih i sedam krava debelih, kao i sedam klasova sasušenih i sedam klasova zrelih, vladaru protumačio san da će doći period kada će sedam godina usjevi rađati i zemlja biti plodna, a poslije će nastupiti sedam gladnih godina. Muslimani svijeta su u prvih sedam stoljeća radili i gradili, da bi drugih sedam stoljeća samo crpili ono što su prethodnici ostvarili. U ovom 15. hidžretskom stoljeću prošlo je već 40 godina. Stanje ummeta danas daleko je od vremena u kojem su muslimani bili preteče svjetskih dešavanja. Da bi se stanje popravilo potrebne su promjene, potrebne su hidžre pojedinačne koje vode ka hidžrama kolektivnim, a te hidžre su duhovne prirode”.

Na kraju svečanosti proučena je dova sa željama za bolje sutra, uspješnu, sretnu i berićetnu Novu 1441. godinu po Hidžri.

Poslije jacije-namaza nastavljen je sohbet u prostorijama Obrazovnog centra, a vrijedne džematlije džemata Dubnica ugostile su sve prisutne na vjerskoj svečanosti povodom Nove hidžretske godine.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh