Islamski svijet

Za njih je ezan štetna buka: Izraelski parlament usvojio prijedlog o utišavanju ezana

Ministarski komitet za zakone izraelskog Knesseta odobrio je nacrt prijedloga o utišavanju ezana koji zabranjuje džamijama da koriste zvučnike kako bi mujezin pozvao na namaz, nazivajući to štetnom bukom.

Nacrt prijedloga mora biti usvojen u Knessetu u tri čitanja kako bi postao zakon.

Sudeći po izraelskim medijima, prijedlog zabranjuje korištenje zvučnika za pozivanje na molitve u Jerusalemu i u Izraelu. Prijedlogom se zabranjuje pozivanje na molitve od 23 sata navečer do sedam sati ujutru.

Članovi izraelskog Knesseta Mordah Yogev iz stranke Habayit Hayehudi i predsjedajući Ministarskog komiteta iz stranke Likud, David Bitan, podnijeli su prijedlog.

Oni tvrde da pozivi na molitvu u ranim jutarnjim satima uglavnom s džamija prekidaju san stotina hiljada Jevreja i Arapa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odobrio je prijedlog, rekavši da su se ljudi “svih religija požalili nebrojeno puta na buku koju stvara mujezin”.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je prijedlog i kazao je da će to “uvući regiju u katastrofu”.

Zamjenik generalnog sekretara Arapske lige Ahmed Ben Helli nazvao je prijedlog “veoma opasnom provokacijom”, dodajući da on “udara” u vjerske slobode, prenosi palestinska novinska agencija Wafa

Poziv na namaz upućuje se pet puta dnevno, a prvi ezan je u zoru.

BIR/Fena

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh