Iz naših džemata

Centralnom mevludskom svečanošću i proglašenjem pobjednika literarnog natječaja okončana manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2017 (Foto)

Današnjim svečanostima, proglašenjem pobjednika literarnog natječaja i centralnom mevludskom svečanošću, okončana manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2017.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” koja se održavala povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., trajala je tokom tri sedmice. Ovogodišnji moto manifestacije “Volimo te, o Allahov Miljeniče” bila je tema literarnnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola. Na temu “Volimo te, Allahov Miljeniče” održana je i tribina na kojoj je o ljubavi prema Poslaniku, a.s., govorio prof. dr. Šefik Kurdić.

U okviru manifestacije je održana i Večer Kur'ana na kojoj su kur'anske ajete o Muhammedu, a.s., učili polaznici naših mekteba, a izvođenje kasidskih spjevova, koji govore o Poslaniku, a.s., prisutni su imali priliku poslušati na Večeri ilahija u džematu Kikači (hor El-Aziz).

Kao i ranijih, tako je i ove godine, u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija upriličena vjerska svečanost za ženski džemat i organizovan ženski mevlud.

Tokom manifestacije promovisano je i nekoliko knjiga koje govore o Poslaniku.

Na Dan državnosti BiH organizovana je kulturno-vjerska svečanost.

Izvršena je prezentacija pete islamske dužnosti-hadždža kroz slike i video-zapise, a navedeni projekat će biti korisno upustvo za sve naše hadžije koje odluče obaviti hodočašće.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2017 okončano je svečano; proglašenjem pobjednika literarnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola i centralnom mevludskom svečanošću za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, koja se održala večeras, 1. decembra, u džematu Vukovije Donje. Tokom ovog mjeseca (decembra) u našim džematima će se održati prigodni vjerski programi povodom Mevluda – rođenja Muhammeda, a.s.

Proglašenje pobjednika literarnog natječaja

Danas, 1. decembra 2017. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija održano je svečano proglašenje pobjednika literarnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola. Moto ovogodišnje manifestacije “Poslanik u mom srcu” bio je Volimo te, o Allahov Miljeniče, a na tu temu su osnovci i srednjoškolci pisali svoje radove.

Natječaj je trajao u periodu od 27. oktobra do 24. novembra. Nakon toga je komisija (Hurija Imamović, prof., Sabina Sinanović, prof., i Muharem ef. Mešanović, prof.) pristigle radove pregledala i ocijenila.

Pobjednici natječaja – osnovna škola

1. Amna Imamović, OŠ Kalesija
2. Harun Pjanić, OŠ Rainci Gornji
3. Amila Alikadić, OŠ Kalesija

Pobjednici natječaja – srednja škola

1. Miralem Alić, MSŠ Kalesija
2. Amina Džilić, Medicinska škola Tuzla
3. Amra Čivić, MSŠ Kalesija
3. Fatmir Alibašić, Medicinska škola Tuzla

Nagrade, diplome i zahvalnice, pobjednicima su uručili predsjednik i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, dr. sci. Muhamed Alić i Enver ef. Alić, a vjeroučitelji će dodijeliti zahvalnice svim učesnicima natječaja.

Pobjednicima natječaja su se na današnjoj svečanosti proglašenja pobjednika obratili predstavnici Medžlisa IZ Kalesija, predsjednik i glavni imam, kao i Sabina Sinanović, prof., član ocjenjivačke komisije.

Centralna mevludska svečanost, Vukovije Donje

Nakon akšam-namaza, večeras, 1. decembra 2017. godine, u džematu Vukovije Donje održana je centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Mevludske stihove o rođenju Poslanika, a.s., kao i kasidske spjevove o Muhammedu, a.s., izveli su imami Medžlisa IZ Kalesija, a glavni imam, Enver ef. Alić, održao je prigodno predavanje.

Na kraju svečanosti su dodijeljenje zahvalnice učesnicima programa.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” 2017 se nastavlja i tokom mjeseca decembra kada su na rasporedu mevludske svečanosti i prigodni programi u našim džematima.

Proglašenje pobjednika literarnog natječaja, Centralna mevludska svečanost, 01.12.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh