Iz naših džemata

Mevludskom svečanošću najavljeno svečano otvorenje džamije u džematu Hrasno Donje (Foto)

Večeras, 5. augusta, noć uoči otvorenja džamije u džematu Hrasno Donje, u novosagrađenoj džamiji proučen je mevlud i time se najavio sutrašnji svečani čin otvorenja džamije.

Nakon nepune dvije godine radova na izgradnji nove džamije, džematlije džemata Hrasno Donje dočekali su najsvečaniji trenutak – dan svečanog otvorenja. Večeras, 5. augusta 2017. godine, upriličena je mevludska svečanost povodom otvorenja džamije.

Nakon akšam-namaza kojeg je predvodio mjesni imam Muamer ef. Bukvarević, mevludske stihove su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Svojim performansima, svojim recitalima, mevludsku svečanost uljepšao je Nermin Hodžić, akademski glumac, koji se vrlo rado odziva na naše pozive da učestvuje i bude dio svečanosti koja organizuje Medžlis IZ Kalesija i naši džemati.

U sklopu svečanosti prisutnima su se obratili imam džemata Hrasno Donje, Muamer ef. Bukvarević, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić.

Vakifima koji su pomogli izgradnju džamije u džematu Hrasno Donje, a koji su iz drugih mjesta i džemata, domaćini su dodijelili zahvalnice kao vid priznanja za njihovo dobro učinjeno djelo.

Na kraju je mevludska svečanost okončana učenjem dove koju je proučio Mirsad (A) Sakić, imam džemata Hrasno Gornje, a jaciju-namaz je predvodio Ibrahim ef. Gutić, dugogodišnji imam džemata Hrasno Donje.

Sutra, sa početkom u 11.05 sati, otpočet će vjerska svečanost otvorenja novosagrađenje džamije u džematu Hrasno Donje.

Ovim putem, još jednom, pozivamo sve zainteresovane vjernike i vjernice na svečanost otvorenja džamije.

Ehlen ve sehlen!

Obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija: Mi se Dragim Bogom kunemo da uhljupima robovi biti nećemo

Prisutni pripadnici islama, braćo i sestre!

Es-selamu a'lejkum!

Prije dva mjeseca uvaženi hadži Reis ef. Kavazović je izrekao kultne misli o našoj Islamskoj zajednici i našim obavezama prema njoj. Ovako je govorio Husein ef. Kavazović, naš Reisu-l-ulema IZ-e: “Neka uvijek ispred nas bude naša Zajednica u kojoj smo rođeni. Ona je miraz, kojega smo naslijedili od naših očeva. Emanet, kojeg su oni ostavili unucima da ga čuvamo za njih. Naša Islamska zajednica je otvoreno gradilište na kome svaka generacija dodaje svoj dio gradeći i proširujući njene temelje. Nemojmo dozvoliti da nas uskogrudnost savlada.
– Neka svako pogleda šta ostavlja za sutra!, poruka je Kur'ana.
Odvojimo od sebe za sebe, kao što su to i naši očevi činili. Graditi i održavati kuću nije lahko, ali je teže nemati je. Bez naše Islamske zajednice bit ćemo lutalice koje će se potucati po tuđim sokacima. Zato, ispunjavajmo svoje obaveze prema Zajednici, čuvajmo je i jačajmo njene kapacitete. Podižimo mektebe, medrese, fakultete i druge zavode koji će biti istinski čuvari našeg puta, življenja vjere i promicanja njenih vrijednosti po kojima nas i drugi poznaju. Ovo je dobro vrijeme da to sebi iznova osvijestimo.”

Tako je, eto, sveprisutni vjerski zbore, nedavno govorio naš hadži Reis ef. Kavazović.

I mi na području MIZ Kalesija smo dio Zajednice o kojoj Reis ef. Kavazović govori. Tražili smo od onih koji upravljaju ovim prostorom da ih nekako osvijestimo i da im Islamska zajednica bude najbolji partner u radu. Međutim, to se neće kod nas za duže vrijeme napraviti, jer vladajući i uveliko bajati faktor hoće da mu mi imami i cijela Islamska zajednica budemo njihove vjerne sluge.

Mi sluge možemo biti samo Allahu i istinskim vjernicima, a ostatku ljudskog roda, ma kakve on imao eminencije i ekselencije, nikada, nikada, i opet nikada sluge i robovi biti nećemo!

Sa našim imamima, koji su, po mom uvjerenju, nasljednici Allahovih poslanika i eminentnih učenjaka, mi ćemo i dalje voditi ovaj naš vjernički narod kako znamo i umijemo, i to samo na osnovama Kur'ana i Sunneta, vodićemo ih naporno pa makar kroz taj napor večerali krvave večere i žvakali svaki dan i svaku noć krvave zalogaje. Mi se dragim Bogom kunemo da uhljupima robovi biti nećemo.

Mi, kalesijski imami za islamske se vrijednosti borimo i nikada nećemo prihvatiti diktat bilo kojeg zalima, zulumćara.

I još bih želio da vam nešto važno kažem: – Život( na dunjaluku) je luk i strijela, a čovjek je njegova neizbježna meta. Mi u MIZ Kalesija, eto, imamo glavnog imama i on je, tako mi se bar čini, target – meta-tačka, a ako uzmemo šestar u ruke moramo oko te tačke napraviti 27 krugova koji simbolišu naše džemate, odnosno naše imame. Kad se neki od vas ili od onih kojih ovdje večeras nema, dokopaju luka i strijele, neka ne gađaju niti u bilo koji od ovih 27 krugova, neka ne gadjaju moje imame, moje džemate i moje džematlije, već neka, ako baš imaju volju i mahsus ćeif da odapinju otrovne strijele, neka gađaju u centar (u sridu), odnosno neka gađaju glavog imama.

Što vam to izričito govorim?

Govorim vam iz razloga što su svi ovi krugovi važni, zato sto tih 27 krugova predstavljaju naše džemate, naše džematlije, naše vjernike, govorim vam zato što je džemat osnovna i temeljna ćelija IZ-e, i zato što bez džemata, odnosno naših imama, nema ni duhovne strukture IZ-ce u BiH.

Naši imami na terenu nastoje održavati svoju kuću, svoju Islamsku zajednicu. Naših 27 imama, naših 27 pčela radilica vrijedno čuvaju svoje košnice. Na mnogim svečanim otvorenjima džamija svojevremeno je govorio hafiz Ismet ef. Spahić. Hvaleći rad naših imama, često ih je nazivao pčelicama radilicama. I, zaista, naši imami zaslužuju da ih zovemo pčelicama radilicama. Znate, pčele mogu živjeti samo u zajednici, u skupovima, u rodovima. U jednom rodu pčela nalazimo maticu, te veliki broj pčela radilica. Pčelinji rod se može uporediti sa Islamskom zajednicom u BiH ili sa domovinom BiH, a u Islamskoj zajednici, odnosno državi BiH ne vlada matica već pčele radilice (shvatite da su to naši imami i čestiti građani), koje obnašaju određeni im posao po prirodnom nagonu, odnosno po kur'ansko-sunnetskim odrednicama i po zakonima javne uprave. Matica je majka pčelinjeg roda, ali je stalno pod uticajem pčela radilica I trutovi su dio pčelinjeg roda. Njihova je zadaća biti emotivno uz maticu i od tih zanosnih sentimentalija sa maticom imperativ im je uginuti, a potom se matica obaveže da sve trutove istjera iz košnice. Pčele radilice, odnosno naši imami po našim džematima, imaju u svojim košnicama, odnosno u svojim medžlisima svojevrsne dresere koji ih dresiraju aromatiziranim sirupom, odnosno kur'ansko-sunnetskim nektrom(ajetima i hadisima). Dreseri imama kao pčelica radilica su glavni imami. Imami Medžlisa Kalesija su dobro dresirani. Oni su naučili da je džemat sve. Bez džemata i sloge u džematu, nema napretka ni u medžlisu, ni u muftijstvu, ni u Rijasetu IZ-e. Piramida IZ-e će se srušiti ako nam temelji (džemati naši) nisu uredni. Kad se u džematu dešava kvalitetna mektebska nastaba, kad džematlije hrle na beš-vakat namaz, kad usvajaju va'zove i dersove, džumuanske hutbe, taj džemat tada raste, buja i iznjedrava kadrove u druge strukture, i našeg društva i naše Islamske zajednice. Bez takvog džemata, našim glavama nema selameta.

Džematu Hrasno Donje, koji sutra u 11h prezentira sve svoje uspjehe, želim svaki selamet i da im ibadet u novoj džamiji bude glavna životna preokupacija.

Enver ef. Alić, Hrasno Donje, 5. augusta 2017. g.g./15. zul-ka'deta 1438. hidžretske godine

 

Mevlud uoči otvorenja džamije, Hrasno Donje, 05.08.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh