Iz naših džemata

“Pašin put – Orlić 2019”: Održavanjem centralnog događaja nastavljena manifestacija (Foto)

U subotu, 27. jula, na lokalitetu dovišta Orlić, organizovana centralna vjerska svečanost Kulturno-vjerske manifestacije „Pašin put – Orlić 2019“.

U ranim jutarnjim satima na lokalitetu dovišta vrijedna ekipa Federalne uprave civilne zaštite vršila je pripreme platoa kojeg su natkrili šatorima, nakon čega je izvršeno zastiranje prostirkom, te su, prije dolaska prvih posjetilaca, uspješno privedene kraju sve neophodne pripreme.

U međuvremenu, u 9.30 sati sa sportskog igrališta iznad Hajvaza, putem koji vodi ka dovištu krenula je povorka predvođena bajraktarima i konjanicima. U isto vrijeme organizovano je krenula druga povorka sa sportskog poligona u Mahali. Zahvaljući Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i opštini Osmaci, putne komunikacije iz pravca Hajvaza, Mahale i Križevića osposobljene su i na brdo Orlić moglo se doći i putničkim automobilima.

Nakon što su bajraktari i konjanici stigli na mjesto spajanja puteva iz pravca Hajvaza i Mahale sa putem iz Križevića, uslijedile su posljednje pripreme za svečani defile kojim je otpočeo centralni događaj Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”. U 11.30 sati desio se, zasigurno, najljepši momenat centralnog događaja manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”. Svečani defile i organizovani izlazak bajraktara i konjanika na lokalitet dovišta bio je događaj za pamćenje i zasigurno će biti neizbrisiva slika koja se urezala u memoriju svih prisutnih na brdu Orlić.

Medijski pokrovitelji manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”, RTVTK i NeonTv, kao i Nkp.ba, zabilježili su video i foto zapise svečanog defilea, a nakon toga je učenjem Kur’ana otpočela vjerska svečanost.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”. U svom obraćanju Ibrahim Aljić prisutnima je uputio riječi selama i dobrodošlice, te se zahvalio pokroviteljima ovogodišnje manifestacije; Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, općini Kalesija i opštini Osmaci, koji su i ranijih godina nesebično pomagali organizaciju manifestacije.

Centralnom događaju Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019” prisustvovao je i gosp. Sead Kopić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kao i gosp. Mujo Tosunbegović, šef kabineta načelnika općine Kalesija, te gosp. Gokhan Aksan, zamjenik atašea za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u BiH.

U svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog na dovištu Orlić prigodno predavanje o dovi održao je prof. Halil ef. Mehanović, a o dovištu Orlić i njegovom značaju govorio je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić. Pred podne-namaz Bilal ef. Husić, imam Čaršijske džamije proučio je tradicionalnu dovu na Orliću.

Poslije klanjanja podne-namaza organizovana su sportska nadmetanja za djecu i odrasle, koji su se takmičili u tradiconalnim narodnim igrama; trčanje, skok u dalj, bacanje kamena s ramena…

Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019” nastavlja se 16. augusta, kada će se u Domu kulture u Šeheru održati promocija časopisa “Šeherdžik”, a održavanjem manifestacije “Dani povratka”, 23/24. augusta, okončat će se ovogodišnja manifestacija “Pašin put – Orlić”.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh