Iz naših džemata

Prigodnim vjerskim programom obilježen Dan džamija (Foto)

Sedmog maja 2019. godine, na dan rušenja Ferhadije prigodnim vjerskim programom koji je održan u Čaršijskoj džamiji obilježen je Dan džamija.

U Takvimu – Islamskom kalendaru u BiH 7. maj je odlukom Rijaseta IZ u BiH određen za dan sjećanja na rušenje Ferhadije i svih ostalih porušenih džamija u Bosni i Hercegovini tokom 1992-1995.

Dan džamija je dan sjećanja na pokušaj uništenja vjerskih objekata muslimana Bosne i Hercegovine. Tim povodom se zadnje dvije decenije na ovaj dan širom BiH organizuju prigodni vjerski programi.

Centralna vjerska svečanost povodom Dana džamija za područje Medžlisa IZ Kalesija održana je u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji, 7. maja 2019. god. / 2. ramazana 1440. godine po Hidžri, prije podne-namaza.

U okviru vjerskog programa prikazan je dokumentarni film Sakralocid, koji govori o pokušaju uništenja džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Trajno svjedočanstvo u vidu pokretnih slika je zapis o vremenu kada su džamije i drugi vjerski objekti rušeni od strane onih kojima ni vjerske svetinje nisu svete.

Prigodan vaz-i nasihat o džamijama održao je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, koji je istakao bitnost važnosti sjećanja na prošlost zarad bolje budućnosti. “Od prošlosti se ne živi, ali je ona dobar opominjač i bitan faktor u kreiranju sadašnjosti i budućnosti, jer narod koji zaboravi svoju prošlost pred sobom će imati neizvjesnu budućnost!”, istakao je glavni imam u svom obraćanju.

Hor Mreže mladih Medžlisa IZ Kalesija izvođenjem prigodnih kasida upotpunio je vjersku svečanost povodom Dana džamija, a izložba slika porušenih džamija podsjetila je na sakralocid – pokušaj uništenja kalesijskih džamija i drugih vjerskih objekata.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh