Iz naših džemata

Mevludskim programom obilježena dvadeseta godišnjica od otvorenja džamije u Vukovijama Donjim

U subotu, 26. augusta 2023. god., u džamiji u Vukovijama Donjim održana je mevludska svečanost povodom obilježavanja dvadesete godišnjice otvorenja džamije u Vukovijama Donjim.

Mevludski program je izveden prije podne-namaza, a na početku svečanosti prisutnima je riječi dobrodošlice uputio imam džemata Vukovije Donje, Enes ef. Habibović. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, održao je kraće predavanje u kojem je kao glavni imam, a i kao džematlija džemata Vukovije Donje, iskazao svoje zadovoljstvo rezultatima koje u kontinuitetu pokazuje džemat Vukovije Donje.

– Ovaj džemat je među našim najvećim džematima i kontinuirani rad u ovom džematu daje rezultate. Uvijek ste među prvim, u svemu. Ako ne prvi, onda ste među prva tri naša džemata na području Medžlisa IZ Kalesija. Međutim, rezultati u proteklih dvadeset godina trebaju se potvrditi i u narednom periodu. Budite uz svoju džamiju i budite njeni stalni gosti, jer ćete tako izgraditi sebe kao dobre domaćine, ljude, vjernike, koji će biti od pomoći svakome a i samom sebi!, naglasio je glavni imam.

Predsjednik Džematskog odbora džemata Vukovije Donje, h. Sulejman Herić, u svom govoru prisjetio se dana prije dvadeset i više godina kada su džematlije Vukovija Donjih pokrenuli inicijativu za izgradnju nove džamije.

– Svojim radom, trudom i materijalnim sredstvima, u veoma kratkom roku izgrađena je džamija, kao i popratni objekti. Sa izgradnjom džamije i svečanim otvorenjem nisu završene aktivnosti na unaprjeđenju vakufskih objekata. U proteklih dvadeset godina u džematu Vukovije Donje sagrađena su i tri funkcionalna mekteba, uređen harem, realizovan projekat parking prostora. U narednom periodu planirani su i drugi projekti koji će pospješiti rad džemata i realizacijom planiranih projekata unaprijedit će se i uslovi vjerskog života”, istakao je predvodnik džematlija Vukovija Donjih.

Gost predavač na mevludskoj svečanosti bio je Aljo ef. Cikotić, poznati vaiz u BiH. Aljo-ef. je u svom predavanju izrazio zadovoljstvo što mu je ukazana čast da posjeti džemat Vukovije Donje i da prisustvuje svečanom jubileju, obilježavanju dvadesete godišnjice od otvorenja džamije u Vukovijama Donjim.

“Čuvaj se onoga što je zabranjeno – bit ćeš najpobožniji čovjek. Budi zadovoljan onim što ti je Allah odredio – bit ćeš najbogatiji. Budi dobar prema komšiji – bit ćeš vjernik. Voli ljudima ono što voliš sebi – bit ćeš musliman. Nemoj se mnogo smijati, jer pretjeran smijeh umrtvljuje srce.” Navodeći poznati hadis gost predavač je prisutne pozvao da čuvaju i razvijaju dobre komšijske odnose, da ljude poštuju i žele im samo dobro, da se čuvaju granica zabranjenog, te da budu zadovoljni Božijom odredbom. – Čuvajte svoju džamiju posjećujući je, jer ćete tako najlakše u djelo spovesti ove Poslanikove savjete!, zaključio je gost predavač.

Mevludski program povodom obilježavanja dvadesete godišnjice otvorenja džamije u Vukovijama Donjim završen je učenjem hatma-dove pred duše svih rahmetlija iz ovog džemata koji su tokom protekle dvije decenije preselili na Ahiret.

Mevludska svečanost povodom obilježavanja godišnjice otvorenja džamije u džematu Vukovije Donje, 26.8.2023. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh