Iz naših džemata

26. godišnjica zločina: Porodice još čekaju pravdu, unuci šehida trčkaraju Hajvazima

Uz prisustvo porodica šehida, rodbine i prijatelja, danas je u naselju Hajvazi kod Osmaka prigodnim vjerskim programom obilježena 26. godišnjica zločina počinjenih u maju 1992. godine tokom etničkog čišćenja i agresije na našu zemlju.

Osmog maja, prije 25 godina, svi stanovnici ovog naselja, koje je tada pripadalo općini Kalesija, su protjerani, više od 15 ih je ubijeno, dok je selo opljačkano, a potom zapaljeno i uništeno. Uradili su to pripadnici vojnih i paravojnih formacija iz Srbije, poput „Belih orlova“, zatim pripadnici Vojske RS-a i lokalni Srbi.

Neki od nedužnih bošnjačkih civila koji su ubijeni u maju 1992. godine, odmah su ukopani na lokalnom šehidskom mezarju, dok se za kostima njih desetak još uvijek traga. Porodice nakon 26 godina čekaju informacije o grobnicama. Čekaju pravdu i istinu, te procesuiranje odgovornih za zločine u ovom mjestu.

Na šehidskom mezarju je proučen jasin, a prisutnima se obratio Mirsad efendija Sakić, imam džamije u Hajvazima.

-Njegovanje sjećanja na naše šehide moramo prenositi na mlađe generacije. Sjećanje se mora čuvati i kada ne bude nas. To je obaveza djece i mladih. Ako zaboravimo zlo koje se desilo, ko će doći da zijareti naše šehitluke? Ko će doći da uzme pouku od ovih šehitluka, što je najbitnije, kako se budućim generacijam ne bi dogodilo ono što se dogodilo nama od 1992. Do 1995. Godine, kazao je Sakić.

Potom, stanovnici Hajvaza su dijelom puta, kojim su 1992. godine napuštali ovo mjesto, stigli do spomen – obilježja, na kojem su ispisana imena i prezimena 24 šehida ovog naselja. Kasnije je u mektebu proučen tevhid šehidima, a vjerski program je predvodio 90-godišnji Ramo ef. Mehmedović,

Kada je u pitanju zločin u Hajvazima, pred nadležnim sudovima još uvijek niko nije odgovarao. U Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona se godinama vodila istraga protiv više od 50 osoba srpske nacionalnosti, zbog ratnog zločina počinjenog na područuju općina Kalesija i Osmaci. Ovaj predmet se zadnjih godina nalazi u nadležnosti Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a porodice očekuju hapšenje odgovornih i podizanje optužnica.

-Pozivamo pravosudne institucije da procesuiraju odgovorne, a sve one koji to znaju, da nam kažu gdje su kosti naših najmilijih. To je najmanje što mogu uraditi. Želimo dostojanstveno da ukopamo naše najmilije, poručeno je danas iz Hajvaza.

Zanimljivo je da je na isti datum, dakle 8. maja 1998. godine, započeo povratak u ovo mjesto. U protekle dvije decenije, naselje je potpuno obnovljeno, rekonstruisani su asfaltni putevi, urađen Omladinski dom, te je urađena rekonstrukcija dijela vodovoda, a očekuje se realizacija drugih projekata, kao što je realizacija projekta rasvjete.
Mnogobrojni omladinci su završili fakultete, a stanovnici ovog povratničkog mjesta su danas uspješni privrednici, profesori, inženjeri, radnici…Brojni Hajvazani danas žive u Federaciji i dijaspori, te pomažu svoje rodno mjesto.

(Bportal/ NKP.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh