Iz naših džemata

Svečano otvorena novosagrađena džamija u džematu Hrasno Donje (Video/Foto)

U nedjelju, 6. augusta 2017. godine, u džematu Hrasno Donje svečano je otvorena novosagrađena džamija.

Svečanosti otvorenja džamije, u prisustvo velikog broja vjernika, prisustvovali su i izaslanik reisu-l-uleme u BiH Remzija ef. Pitić, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Šefko ef. Sulejmanović, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH dr. Edin Ramić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić, zamjenik predsjedavajućeg OV Kalesija Jasmin Osmančević, te imami Medžlisa IZ Kalesija, vakifi i drugi gosti.

Nakon uvodnog ašereta prisutnima su se obratili domaćini; trenutni imam džemata Hrasno Donje, Muamer ef. Bukvarević, kao i dugogodošnji imam ovog džemata, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u džematu Hrasno Donje, Ibrahim ef. Gutić. Poslije obraćanja imama džemata Hrasno Donje, sadašnjeg i dugogodišnjeg, predsjednik Džematskog odbora Ibrahim Bukvarević ukratko je govorio o historijatu džemata, dok je predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije, Haso Ćatić, u svom govoru sve prisutne upoznao o dvogodišnjem trudu džematalija prilikom izgradnje džamije.

Pored domaćina, prisutnim vjernicima se obratio i zamjenik predsjedavajućeg OV Kalesija Jasmin Osmančević, a potom je uslijedilo obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Envera ef. Alića, te ministra dr. Edina Ramića.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH sufinansiralo je izgradnju džamije, a dr. Edinu Ramiću i Begi Ćatiću, vakifima džamije, džematlije džemata Hrasna Donjeg su uručili zahvalnice kao vid priznanja za njihovu nesebičnu pomoć. Dr. Edin Ramić i Bego Ćatić zajedno su svečano i otvorili džamiju.

Na kraju svečanosti, prije samog čina svečanog otvorenja džamije, prisutnima su se obratili i izaslanik muftije tuzlanskog, dr. Šefko ef. Sulejmanović, kao i izaslanik reisu-l-uleme u BiH, Remzija ef. Pitić.

Remziji ef. Pitiću, muftiji goraždanskom, izaslaniku reisu-l-uleme u BiH, predati su ključevi od džamije, te je na taj način džamija simbolički predata Islamskoj zajednici u BiH.

Svečano otvorenje džamije u džematu Hrasno Donje, 06.08.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh