Iz naših džemata

Realizovan projekat asfaltiranja puta ka Mektebskom centru

Danas, 24. oktobra 2018. godine, na lokalitetu Mektebskog centra u Dubnici svečano je otvorena putna komunikacija koja povezuje Mektebski centar sa magistralnim putem.

Investitor projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a sufinansijeri su Općina Kalesija i Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Svečanom otvaranju puta su prisustvovali ministar dr. Edin Ramić, općinski načelnik Sead Džafić, kao i predstavnici Medžlisa IZ Kalesija, glavni imam i predsjednik.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica prošle godine je realizovano asfaltiranje puta u dužini od 600m. Ove godine je asfaltirana druga dionica puta u dužini od 600m, odnosno sveukupno 1.200m, čime je olakšan dolazak na lokalitet Mektebskog centra. Pored Ministarstva na čijem čelu je dr. Edin Ramić, sufinansijeri projekta asfaltiranja druge dionice puta bili su Općina Kalesija i Medžlis IZ Kalesija.

Na lokalitetu Mektebskog centra prilikom svečanog otvaranja puta svoje zadovoljstvo realizovanim projektom su izrazili dr. Edin Ramić, ministar, Sead Džafić, općinski načelnik, a čelni ljudi Medžlisa IZ Kalesija su se zahvalili investitorima na nesebičnoj pomoći koju su pružili u radu i razvoju Mektebskog centra u Dubnici.

U svojim obraćanjima predstavnici Medžlisa IZ Kalesija su iskazali zahvalnost na pomoći u realizaciji brojnih projekata, a naročitu zahvalnost ministru Ramiću, biranim riječima, uputio je glavni imam Enver ef. Alić.

Ramić u Dubnici kod Kalesije: Otvorene dvije nove putne dionice

Danas su u naselju Dubnica kod Kalesije puštene u promet dvije obnovljene i uređene saobraćajne dionice: Dubnica – Jokića groblje i prilazni put prema mektebskom centru u Dubnici.

Ukupna dužina obnovljenih dionica saobraćajnice iznosi 1200 m, a projekat je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz djelimično učešće Općine Kalesija kao i Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Događaju je prisustvovao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, kao i predstavnici lokalne zajednice na čelu sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem, te glavnim imamom Medžlisa IZ Kalesija Enverom ef. Alićem i predsjednikom Medžlisa Muhamedom Alićem.

 

“Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nastavlja sa svojom zadatom dinamikom. Iako je Ministarstvo osiguralo finansijsku okosnicu projekta, ne treba zanemariti ni određen doprinos IZ i Općine. Ovo je jedan u zaista velikom nizu saobraćajnica, koje smo uspjeli obnoviti. Asfaltirani su i uređeni kilometri i kilometri puteva, čime su bh. povratnička naselja sa svojim stanovnicima postala bliža jedna drugima, te gradovima prema kojima gravitiraju. Poseban značaj ovog puta u Dubnici je što će istovremeno koristiti povratnicima srpske nacionalnosti, kao i za potrebe Islamske zajednica i polaznika mekteba. Vrijednosti suživa i zajedništva u različitosti, uz konkretne korake u razvoju i izgradnji, je ono što je naš cilj i što provodimo”, kazao je ministar Ramić.

Ramić je istaknuo da ulaganje u putnu infrastrukturu ima značaj investicije, a ne donacije, jer se poboljšanje saobraćajne komunikacije automatski odražava na sve ostale aspekte života, od boljih uslova za ekonomsku razmjenu do lakšeg pristupa obrazovanju, zdravstvu i drugim svakodnevnim potrebama ljudi.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u ovom mandatu realiziralo je veliki broj značajnih projekata na području općine Kalesija, pružajući podršku ovoj općini koja je bila utočište za veliki broj raseljenih osoba, kao i jedan od predvodnika u procesima reintegracije i podrške povratničkim zajednicama kako u Kalesiji, tako i u susjednim općinama na području entiteta RS.

(fmroi)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh