Mektebski centar

Na Mektebskom centru u Dubnici počeo Kamp mladih

U organizaciji Crvenog križa Kalesija održat će se četverodnevni kamp mladih. Tema kampa mladih Crvenog križa jeste “Prevencija ovisnosti i borba protiv zloupotrebe opojnih droga”.

“Učesnike na kampu imamo iz Hrvatske, iz gradova i općina Tuzlanskog kantona, Sarajeva, Mostara i Brčko distrikta. To je oko 50 učesnika. Učesnici će kroz četiri dana boravka u Kalesiji proći razne radionice na pomenutu temu”-kazao je predsjednik mladih Crvenog križa Muamer Đedović.

Važnost ovakvih kampova istakli su i edukatori. Novi opasan trend među mladima danas jeste nargila. Magistrica psihologije Dženisa Jamaković kazala je da mladima žele prenijeti na koji način se zaštiti i upoznati ih sa posljedicama konzumiranja nargile.

“S obzirom da ne postojim nikakva zakonska regulativa, mladima je nargila jako dostupna. Mi nastojimo da postičemo savjesno korištenje. Iako se kaže da se one čiste postoji mnogo problema sa kojima mladi nisu upoznati i oni mogu imati velike posljedice. Mnogo je bakterija koje se mogu prenijet jer svako ispušta pljuvačku ona ostaje u crijevu, nije dovoljno samo “pipak” zamijeniti” istakla je Jamaković ispred udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO NE. Magistrica psihologije je dodala da će na kampu biti govora o opojnim drogama ali i drugim ovisnostima

Kao i kod pasivnog izlaganja duhanskom dimu cigareta, izlaganje dimu koji nastaje upotrebom nargila je također opasno i štetno. Dakle, odlazak sa prijateljima u nargila barove i boravak u zadimljenim prostorijama izlaže vas duhanskom dimu i štetnim supstancama koje se tu nalaze.

“Jedan od ciljeva kampa jeste da se u narednom periodu održe radionice u osnovnim i srednjim školama u gradovima iz kojih su učesnici istog”-dodao je predsjednik mladih Crvenog križa Muamer Đedović

Četverodnevni kamp bit će održan u Edukativno-mektebskom centru u Dubnici-Kalesija.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh