Iz naših džemata

Bajramska čestitka glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija

Poštovani vjernici i vjernice naših 27 kalesijskih džemata!

U predbajramskim trenucima svima vama, u ime Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ Kalesija, onako ljudski i bratski, saopštavam ramazansku bajramsku risalu, javnu poruku sa željom da imate mir u duši, mir u vašim kućama, mir u vašim muslimanskobošnjačkim porodicama.

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Od svih dinskih poruka, braćo i sestre, najbolje i najkorisnije su rezimirane i imperativne kuranske poruke.

Poslušnim robovima svojim, Svemogući Allah naređuje da promišljaju i namjeru javno izriču: “Reci: I namaz moj i ibadeti moji, i život moj, i smrt moja, Allahu, Gospodaru svjetova, pripadaju.”

I u ovom ramazanu 1439. hidžretske godine, svi smo kao sljedbenici islama dobro slušali zapovijed kako da povedemo računa o nažim namazima, našim mnogobrojnim ibadetima, našim životima i ponašanjima u našim svakodnevnim trajanjima, o našem smrtnom času i načinu njegovog uljepšavanja. Ovog minulog ramazana bili smo itekako svjesni da naši ibadeti i naši životi i naše smrti pripadaju samo Allahu.

Često smo kao vjernici i vjernice znali zašutjeti nad tom činjenicom. I razmisliti. I ozbiljiti se s tim u vezi. I shvatiti da je ramazan bio mjesec pobjede nad nama samima, kada se naš nefs- naša požuda oslobađa od svih ovodunjalučkih prljavština, mržnji, okova i lanaca i sami požuriti u okrilje Božije milosti i samo se Njemu, Allahu Uzvišenom, prepusti.

Svi mi koji smo se samo Uzvišenom u toku ramazana prepuštali, ramazan smo 1439. h.g. krunisali stvarnom pobjedom – Ramazanskim bajramom, sa mnoštvom duhovne supstance i vjerskog identiteta, a daleko od onih koji sasvim nesvjesno svaki naš bajram pretvaraju u derneke, u tandopire, u terevenke i plještavost nastupa turbo-folk svekolikih raspjevanih tezgaroša.

Principi za ponašanje ljudi posebno su naglašeni u šehri ramazanu: istina i pravda, poštenje, skromnost, uljudnost, prefinjena dobrota, odlike su našeg dina, našeg islamskog svjetonazora. Bajrami su za pripadnike islama oduvijek predstavljali posebne trenutke duhovne radosti, porodične sreće i veselja.

Vjernici i vjernice,

Vi ćete i na ovaj ramazanski bajram 1439. hidžretske godine iskazati radost zbog pripadanja islamu i njegovim uzvišenim načelima.Vi koji ste mjesec ramazan postili i provodili duhovne i materijalne ibadete, polučili ste posebne žrtve i sigurno ćete se radovati kruni ramazana – Bajramu ramazanskom, i to svim svojim srčanim, unutrašnjim osvjedočenjem. Vašem osvjedočenju pridružuje se i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Ramazanski bajram mubarek olsun!

Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh