Iz naših džemata

Bajramska čestitka Medžlisa Islamske zajednice Kalesija

Naša dova Allahu je da se na Hadži-Kurban bajram sretno oporavimo od naše bošnjačke izlomljenosti i da se hitno riješimo naših nedovršenosti u karakterima.

Poštovani imami naših dvadeset osam kalesijskih džemata, cijenjene džematlije, draga dinska braćo i sestre,

Nakon Dana Arefata, dana kad hadžije iz svijeta islama na Arefatu spoznaju svoga Gospodara i potvrde Jednoću i Jedinost Allahovu, slijede nam najveći mubarek dani Hadži-kurban bajrama, kada ćemo nakon I’dul – adha namaza, skrušeno prinositi svoje kurbane i potvrđivati našu opredjeljenost da se sa našim kurbanima Allahu približavamo a i sami sebi.

Adet je naš muslimanskobošnjački da svojim komšijama, rodbini i prijateljima između se dijelimo kurbansko meso, a sve u cilju približavanja čovjeka čovjeku i prijatelja prijatelju. Našim ustaljenim adetom mi se i Dragom Bogu i Njegovim robovima približavamo i požurujemo sami sebe da jedni o drugima najbolje mislimo.

Mubarek dani Hadži-kurban bajrama 1440. godine po Hidžri (11-14. august 2019. god.), velika su prilika da u našim promišljanjima sami sebe kondiciono duhovno osnažimo i da se za stalno opredjelimo za čistu muslimanskobošnjačku koegzistenciju i da se zagrlimo na Siratul-mustekimu, tražeći Allahovo zadovoljstvo i zaštitu na oba svijeta.

Zijaretimo jedni druge i između se podijelimo radost Kurban bajrama!

Djeci i omladini u naših dvadeset osam džemata objasnimo bajramske adete i ohrabrimo ih da ubuduće i oni budu čuvari naše tradicije i naših vjerskih običaja!

Skrušeno dovimo da Milostivi Allah ukabuli naše bajramske ibadete, da se sretno oporavimo od naše bošnjačke izlomljenosti, da se što prije riješimo naših nedovršenosti u karakterima, da promijeni naša stanja nabolje, da nam podari svaki hajr u našim kalesijskim džematima, u našoj Kalesiji i u našem topraku Bosni i Hercegovini.

U to ime Bajram šerif mubarek olsun!

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić

Predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh