Iz naših džemata

Bajramskom akademijom okončana manifestacija „Dani povratka 2018“ (Foto)

U petak, 24. augusta, na sportskom poligonu na Mahali, ispraćajući Kurban-bajram svečanom akademijom okončana manifestacija „Dani povratka 2018“.

Na dan povratka, 24. augusta, na Mahali je održana bajramska akademija.

Prije 22 godine, 24. augusta 1996. godine, u BiH se desio prvi organizovani povratak Bošnjaka na porušena ognjišta. Tog dana stanovnici Mahale su se vratili svojim uništenim i popaljenim kućama.

Sedam godina poslije, 24. augusta 2003. godine, na Mahali je svečano otvorena novosagrađena džamija na temeljima porušenog mekteba.

Ove godine, kao i ranijih godina, u povratničkim džematima Medžlisa Islamske zajednice Kalesija organizovana je manifestacija „Dani povratka“ pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na čijem čelu je dr. Edin Ramić.

Manifestacija „Dani povratka 2018“ otpočela je vjersko-kulturnom svečanošću na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić, nastavljena vjerskim svečanostima u džematima Šeher i Caparde, te sportsko-zabavnim sadržajima koji su upriličeni na Mahali. Svečanom bajramskom akademijom koja se održala na dan povratka, 24. augusta, završena je ovogodišnja manifestacija prisjećanja na teške dane borbe za opstanak na rodnim ognjištima.

Bajramsku akademiju, koja je otpočela nakon akšam-namaza, izveli su članovi hora „Nuru ajni“ i imami Medžlisa IZ Kalesija. Prigodno predavanje održao je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić. Nakon akademije upriličeno je narodno veselje uz tradicionalna kola čime se i ispratio Kurban-bajram.

Bajramska akademija, Mahala, 24.8.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh