Iz naših džemata

Bošnjaci u Šeheru iftarili pod vedrim nebom: Noć za pamćenje u najodabranijem mjesecu (Video)

U prelijepoj noći najodabranijeg mjeseca muslimana, Bošnjaci Šehera, zajedno sa komšijama iz susjednih naselja, sinoć su iftarili pod vedrim nebom.

Bio je ovo osmi po redu tradicionalni iftar koji okuplja nekoliko stotina Bošnjaka sa područja Gornje Spreče.

Ljubazne džematlije i dobri domaćini, i ovaj put su srdačno dočekali svoje komšije i goste, te na najbolji način priredili noć za pamćenje u naselju na području opštine Osmaci.

Radost je, reći će vam stanovnici ovih krajeva, nekako uvijek veća, imajući u vidu činjenicu da su Bošnjaci ovog dijela nekadašnje opštine Kalesija, protjerani sa svojih ognjišta, te da su se ponovo vratili, čvrsto opredijeljeni da zauvijek ostanu u svom Šeheru.

 

U ovim krajevima, i emocije su uvijek pomiješane. Mještani se s tugom prisjete šehida i onih kojih danas nema u ovom naselju, ali su i radosni zbog dječice koja trčkaraju i zbog novih generacija.

Bošnjaci Šehera, Lika, Cakora, Sajtovića, Drvenica, ali i drugi gosti, iftarili su na igralištu ispred Doma kulture. Klanjali su akšam i teraviju, a tokom noći je upriličen i prigodan vjerski program. Prelijepu noć, izvedbama ilahija, upotpunio je hor Rejjan.

 

Domaćin iftara, zajedno sa Rijadom ef. Sakićem i džematlijama iz Šehera, bio je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, koji sa porodicom živi u ovom naselju.

(Tuzlarije.net/Nkp.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh