Iz naših džemata

Dan šehida: Oni koji su na Allahovom putu poginuli, mrtvi nisu (Foto)

Drugog dana Ramazanskog bajrama, 5. juna 2019. godine, organizovana vjerska manifestacija povodom Dana šehida.

Prema Takvimu – Islamskom kalendaru u BiH, drugi dan Ramazanskog bajrama se obilježava kao Dan šehida, dan sjećanja na one koji su poginuli braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu. Centralna vjerska manifestacija povodom Dana šehida na području Medžlisa IZ Kalesija održana je u džematu Rainci Donji, prije podne-namaza.

Okupljenim vjernicima su se obratili imam džemata Rainci Donji, Nermin ef. Spahić, te glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, koji su u svojim govorima istakli bitnost sjećanja na ne tako davna vremena i čuvanja pomena na najbolje sinove Bosne i Hercegovine koji su svoje živote ugradili u temelje domovine.

Prije podne-namaza proučen je Jasin i tevhid pred duše šehida, a poslije podne-namaza učenjem kur'anskih sura i prigodnim obraćanjima okončana je vjerska manifestacija povodom Dana šehida.

Džemat Rainci Donji je, kako pomenu Nermin ef. Spahić, džemat vakifa, džemat dobrih ljudi koji su uvijek vakufili značajna sredstva za dobrobit džemata i Zajednice. Prije nekoliko godina u džematu Rainci Donji, zahvaljujući Seadu Džafiću izvršena je rekonstrukcija stare džamije, pa sada “stara” džamija izgleda kao “nova”. Ove godine u džematu Rainci Donji, zahvaljujući vakifu Nedžadu Palošu uređen je pristupni put kroz harem stare džamije, završeni su radovi na uređenju parking prostora, kao i izgradnja šehidskog spomen obilježja. Tim povodom se prisutnima obratio Hasan Paloš, otac vakifa Nedžada, koji je pozvao svoje džematlije da nastave sa realizacijom započetih projekata.

Pored Hasana Paloša prisutnima su se obratili i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, te općinski načelnik Sead Džafić koji je u svom obraćanju naglasio važnost čuvanja sjećanja na šehide, ali i emanet čuvanja onoga za što su šehidi dali svoje živote.

Manifestacija je završena učenjem dove i obilaskom šehidskih mezarova.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh