Bosna i Hercegovina

„Dani Hasana Kaimije 2017“ u Zvorniku, Sapni, Tuzli i drugim gradovima

Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije 2017“ će biti održana od 25. maja do 18. juna ove godine. Sadržaji bogatog kulturno-vjerskog programa održat će se u Zvorniku, Sapni, Tuzli i drugim gradovima.

Tim povodom, u ponedjeljak 24. maja održana je sjednica Organizacionog odbora kojom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

„Kulturno-vjerska manifestacija „Dani Hasana Kaimije“ ima veliki značaj ne samo za Zvornik i gradove u kojima se program održava nego i za cijelo Podrinje i sjeveroistočnu Bosnu. Naš motiv je još veći jer je ovo jedna od najznačajnijih kulturno-vjerskih manifestacija koje se skoro u cjelovitosti realiziraju među povratnicima,“ kazao je muftija Fazlović.

Na sjednici je usvojen program manifestacije, koji će ove godine biti obogaćen brojnim sadržajima kao što su predavanja, izložbe, promocije knjiga, književne večeri i svečanosti na kojima će biti dodjeljene nagrade.

Izuzetno vrijedni sadržaj koji će biti realizovani i ove godine su posjete književnika osnovnim školama i razgovor sa učenicima, kao i pjesničko veče na Kula Gradu na kojem se okupe pjesnici iz Bosne i Hercegovine ali i regiona.

S obzirom na to da se od 2011. godine Plaketa „Hasan Kaimija“ dodjeljuje bijenalno (jedne godine za najbolje objavljeno književno djelo, a slijedeće godine za najbolje objavljeno znanstveno djelo), ove godine će biti dodijeljena Plaketa “Hasan Kaimija” za najbolje djelo objavljeno u 2015. i 2016. godini iz humanističkih i društvenih znanosti.

U okviru manifestacije bit će dodijeljena i Povelja „Hasan Kaimija“ za životno djelo, kao i nagradne učenicima osnovnih i srednjih škola koji su pobijedili na konkursu objavljenom ovim povodom.

Ideja o manifestaciji posvećenoj liku i djelu Hasana Kaimije nastala je 2003. godine. Naš veliki pjesnik Hasan Kaimija se u drugoj polovini 17. stoljeća iz Sarajeva doselio u Zvornik, a svojim desetogodišnjim djelovanjem na tom području ostavio je dubok trag.

(muftijstvotz.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh