Islamski svijet

EU oštro kritikovala Izrael zbog nastavka izgradnje ilegalnih naselja na palestinskoj zemlji

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini oštro je kritikovala nastavak izraelske izgradnje ilegalnih doseljeničkih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelska vlada je u protekla tri dana odobrila izgradnju 566 novih stambenih jedinica u Istočnom Jerusalemu i 2.500 takvih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, a komesarka Mogherini je u pisanom saopćenju poručila da ilegalna izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji ugrožava očekivano rješenje bliskoistočne krize po modelu uspostave dvije suverene države.

“Razočaravajuće je da Izrael ustrajava u spornoj politici izgradnji ilegalnih naselja, uprkos svim zabrinutostima i upozorenjima koja dolaze sa svih nivoa međunarodne zajednice. Naglašavam da je izgradnja tih izraelskih naselja ilegalan čin prema međunarodnom pravu i u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”, kazala je Mogherini.

Ističući kako Evropska unija zastupa posve suprotan stav od Izraela kada je riječ o izgradnji tih ilegalnih naselja, Mogherini je pozvala sve strane da shvate da je rješenje krize i trajni mir moguće postići isključivo po modelu dvije države i da se ponašaju u skladu sa tim.

(AA)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh