Iz naših džemata

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija i ovog vikenda u zijaretu mekteba (Foto)

Dana, 13. januara 2018. godine (subota), glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija posjetio je mektebe u džematu Prnjavor i džematu Čaršijska džamija, te prisustvovao mektepskoj nastavi u ova dva džemata.

Kroz stoljeća je islamska misao počivala na stavu da je muallim ključni faktor na kome počiva cjeloživotni odgojni proces. Muharemu ef. Mešanoviću i Bilalu ef Husiću polaznik mekteba je glavni cilj odgojnog procesa. Uočeno je da oba muallima posjeduju solidnu opštu kulturu postupanja sa djecom, poznaju odgojne probleme mekteblija koje uče i ulijevaju im povjerenje svojom ličnošću, oni jednostavno oduševljavaju integritetom i vitalitetom svojih ličnosti.

Svi u mektebu slušaju svakoga, prate nastavu. Misli i jednog i drugog muallima su u mektebima i nikada nisu izvan mektebske učionice. Imaju želju da pomognu mekteblijama kako bi izrasli u zrele ljude koji će kasnije ispravno pripadati svome ummetu i svome islamu.

Glavni imam smatra da ova dva muallima mogu poboljšati nastavničke kompetencije i kod drugih muallima koji se manje snalaze u svom muallimskom pozivu. Ovakvi muallimi su najpoželjniji u našoj Islamskoj zajednici.

Glavni imam u zijaretu mektebima, 13.1.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh