Bosna i Hercegovina

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija o Sportskim susretima u Cazinu 2017

Upitan o 19. Sportskim susretima u Cazinu, glavni imam MIZ-e Kalesija, Enver ef. Alić, dao je slijedeću izjavu:

“Sportski susreti uposlenika Islamske zajednice u BiH i regionu organizuju se od strane Odbora za sport od 1998. godine, a njihova ideja vodilja je bila i ostala, sportske aktivnosti, održavanja prijateljstava, upozanavanje, a što je najupečatljivije, Sportski susreti uposlenika Islamske zajednice u BiH, od 2017. godine dobili su pravi kulturno-edukativni karakter. Oko 300 imama na Susretima u Cazinu saglasni su i jednom: Sportski susreti u Cazinu su najbolje organizovani susreti u proteklih 19 godina.

Za pet dana boravka na ovim Susretima, lijepo je bilo slušati historijske časove u staroj velikoj džamiji u Cazinu, historijski čas u sobi-muzeju narodnog heroja Izeta Nanića u Bužimu, fotografisati se sa majkom rahmetli Izeta Nanića, na mezaru narodnog heroja Nanića “pokloniti” hatmu Izetu Naniću i svim izginulim Bužimljanima za svoj voljeni Bužim i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Mnogim imamima preko ovih susreta pružila se prilika da prošetaju Velikom Kladušom, da čuju informacije o gradnji prve džamije u Velikoj Kladuši, da večeraju u lijepom ambijentu kule Muje Hrnjice i da se sjete i Hrnjice i njegovih ljutih Krajišnika koji su ovaj serhat branili, imajući često krvav ručak i krvavu večeru, i koji su svakodnevno žvakali krvave zalogaje. Preko ove večere, posjeta Bihaću i Štrbačkom buku, svi gosti imami su zaključili da su Krajišnici, naročito dio njih koji su direktno uključeni u rad Islamske zajednice (Muftijstvo bihaćko, Medresa “Džemaludin Čaušević”, medžlisi) časni i čestiti domaćini i da im je veoma drago što smo kao imami izveli zaključak da su ovi susreti bili kao iz bajke.”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh