Iz naših džemata

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija od prvog radnog dana čuva bajramske i druge čestitke

Enver ef.Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, od kada je stupio na dužnost vjersko-prosvjetnog referenta u Vlasenici čuva čestitke koje je dobivao.

Hartija iz nanine sehare sa nekoliko ispisanih redaka budila je mnoge emocije. Iako su ti redci bili nečitki ipak se jasno osjeti “šta je pisac htio da kaže”. Pričala je nana kako ta hartija ima posebno mjesto u njenom životu. Poslao je đedo iz vojske. Dodaje nana da se nekada dolazak poštara jedva čekao. To nije značilo nove račune. Jedva se čekalo da vam draga osoba pošalje razglednicu ili čestitku. Poštanska markica na pismu također je imala svoju priču. To nam je potvrdio i glavni imam MIZ Kalesija Enver ef.Alić. Od kada je stupio na dužnost vjersko-prosvjetnog referenta u Vlasenici Enver ef. Alić čuva čestitke koje je dobivao.

“Radeći kao imam sjetio sam se da sam nekada, još kao student u Kairu imao predmet Arhivska građa i znao sam da u arhivsku građu spadaju arhitekstonski planovi, brošure, razni crteži, čestitke, razglednice, diplome…Znajući za sve to ja sam od prvog radnog dana čuvao dobivene čestitke, dopisnice, razglednice i sve su mi posebno drage” kaže Enver ef.Alić.

Efendija Alić čuva i čestitku koju je poslao kao student roditeljima iz Kaira i kaže da ona danas budi velike emocije jer njegovi roditelji su preselili na bolji svijet. Emocije bude i druge čestitke i pisma, kaže Alić, od ljudi koji više nisu među živima. Shodno tome, Enver ef. Alić izdvojio je i pismo od novinara i književnika Isnama Taljića te prof.dr.Ahmeda Smajlovića. Među mnogobrojnim pismima i čestitkama izdvaja se i pismo od reisuleme Mustafe ef.Cerića koji je našem glavnom imamu isto poslao kako bi mu iskazao saučešće zbog smrti njegove majke.

“Ja bih napomenuo da sam se u Kairu bavio i filatelijom. Naime, bio sam u studentskom gradu gdje sam imao oko 70 nacija koji su stanovali kao kolege studenti sa mnom. Svi su oni dobijali iz svojih zemalja pisma. Ja sam to iskoristio da od njih kupim te markice i u svoj album studentski sam to ostavljao pohranjivao i imam danas kući u svom albumu raznih tih poštanskih markica.” dodaje efendija Alić.

U doba tehnologije i slanja e-mailova, sms poruka, poruka na društvenim mrežama, zbirka pozivnica, čestitki, pisama koju posjeduje glavni imam MIZ Kalesija pravo je bogatstvo koje treba čuvati jer neke stvari koje nemaju materijalnu vrijednost itekako imaju onu drugu. Kao što reče Enver ef.Alić tehnologija ima svoje prednosti ali elektronske poruke nemaju dušu kakvu su imala pisma.

Priču glavnog imama Envera ef. Alića pogledajte u bajramskom programu NEON Televizije.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh